J. Bidenas: Xi Jinpingas klausė, ar AUKUS yra mėginimas „apsupti Kiniją“

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį atskleidė, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas jo klausė, ar naujasis JAV, Australijos ir Didžiosios Britanijos saugumo aljansas, žinomas kaip AUKUS, yra mėginimas „apsupti Kiniją“.

Xi Jinpingas, J.Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas, J.Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-26 09:16

Per bendrą su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese spaudos konferenciją Vašingtone J. Bidenas perteikė pokalbį su Xi Jinpingu, įvykusį 2021 m. pirmą kartą paskelbus apie šį saugumo aljansą.

„Kai sudarėme susitarimą, Xi Jinpingas manęs paklausė, ar tik mes nemėginame apsupti Kinijos. Aš pasakiau, kad ne, mes neapsupame Kinijos, o tik garantuojame, kad jūrų keliai liktų atviri“, – kalbėjo J. Bidenas. Jis taip pat paminėjo, kad buvo sudaryta ir grupė „Quad“, „o tai jiems nepatiko“. Jis turėjo galvoje JAV, Indijos, Japonijos ir Australijos aljansą, kurio tikslas – atremti Kinijos įtaką regione.

„Quad“ taip pat yra labai svarbus stabilumo palaikymui (...) Taivano sąsiauryje, Indijos vandenyne (...) visame regione. Manau, kad tai sustiprins ilgalaikės taikos perspektyvas“, – sakė J. Bidenas.

A. Albanese ir J. Bidenas kalbėjosi su žurnalistais po dvišalių derybų Baltuosiuose rūmuose, per jas buvo kalbama apie „laisvą ir atvirą Indijos ir Ramųjį vandenyną, paramą Ukrainai ir Izraeliui po „Hamas“ teroro išpuolio“, pranešė Baltieji rūmai.

Per bendrą spaudos konferenciją J. Bidenas, paklaustas, ar, jo manymu, Kanbera gali pasitikėti Pekinu, perspėjo A. Albanese vadovautis principu „pasitikėk, bet tikrink“.

„Šiuo metu Kinija patiria vidaus ir išorinių sunkumų, – sakė J. Bidenas. – Kinijos ekonomikos augimas stagnuoja lyginant su tuo, kas buvo. Kinija įsitraukusi į veiklą, kokia užsiima Rusija ir kiti (...) kalbant apie bauginimą ir santykius su kitomis šalimis“.

J. Bidenas taip pat kritikavo Kiniją dėl jos laivyno „pavojingų ir neteisėtų“ veiksmų praėjusią savaitę Filipinų išskirtinėje ekonominėje zonoje Pietų Kinijos jūroje. „Noriu pasakyti labai aiškiai: Jungtinių Amerikos Valstijų gynybos įsipareigojimas Filipinams yra geležinis“, – pabrėžė J. Bidenas ir pridūrė, kad „bet kokio išpuolio prieš Filipinų lėktuvus, laivus ar ginkluotąsias pajėgas atveju suveiks Abipusės gynybos sutartis su Filipinais“.

A. Albanese sakė, kad Australija susiduria su „strateginėmis varžybomis“ regione. Pasak Australijos premjero, jo šalis Kinijos atžvilgiu laikosi principo bendradarbiauti tose srityse, kuriose sutariama, nepritarti, kur būtina, ir ginti savo nacionalinius interesus.

Pirmą kartą paskelbus apie AUKUS aljansą, Kinija jį kritikavo sakydama, kad „suinteresuotos šalys turėtų atsisakyti niekur nevedančio šaltojo karo mentaliteto“. Saugumo ekspertai mano, kad aljansas sukurtas siekiant atremti galimą Kinijos grėsmę. Indijos ir Ramiojo vandenyno regionas yra vienas iš J. Bideno politikos prioritetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.