Kinijos užsienio reikalų ministras tikisi „stabilių“ ryšių su JAV prieš galimą Xi Jinpingo vizitą

Aukščiausiasis Kinijos diplomatas ketvirtadienį pareiškė viltį, kad santykiai su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis bus stabilesni. Įtampai tvyrant jau ne vieną mėnesį, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi atvyko retos viešnagės į Vašingtoną parengti galimo prezidento Xi Jinpingo vizito.

Wang Yi ir A. Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Wang Yi ir A. Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Oct 27, 2023, 9:02 AM

Prezidentas Joe Bidenas pakvietė Xi Jinpingą kitą mėnesį San Franciske dalyvauti Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime, tačiau laikosi griežtos pozicijos Kinijos atžvilgiu, tęsia tikslines sankcijas ir ginčuose su Pekinu tvirtai remia JAV sąjungininkes.

Wang Yi pradėjo kelionę susitikimu su valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, pasakiusiu svečiui, kad laukia „konstruktyvių pokalbių“, įskaitant per vakarienę už uždarų durų. Wang Yi sakė birželį Pekine viešėjusiam A. Blinkenui, kad Kinija nori „sumažinti nesusipratimus, siekia abiem šalims naudingo bendradarbiavimo, stabilizuoti JAV ir Kinijos santykius bei grąžinti juos į sveiko, stabilaus ir tvaraus vystymosi kelią“.

Pripažinęs, kad skirtumų vis tiek bus, Wang Yi sakė, kad Kinija reaguos „ramiai, nes mes laikomės požiūrio, jog tai, kas teisinga ar neteisinga, lemia ne stipresnė ranka ar garsesnis balsas“.

Penktadienį Wang Yi Baltuosiuose rūmuose kalbėsis su patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu. Apie susitikimą su J. Bidenu nepranešta, tačiau tikimasi, kad jis įvyks, nes Pekine prezidentas Xi Jinpingas priėmė A. Blinkeną.

Anksčiau per spaudos konferenciją su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese J. Bidenas pažadėjo varžytis su Kinija „visais būdais pagal tarptautines taisykles – ekonomiškai, politiškai ir visaip kitaip“. „Tačiau aš neieškau konflikto“, – pabrėžė jis.

Ypač didelė įtampa tvyro dėl Taivano, savarankiškai ir demokratiškai valdomos salos, kurią Kinija laiko savo teritorija. Ketvirtadienį Kinijos gynybos ministerija apkaltino Taivano valdančiąją Demokratų pažangos partiją stumiant salą į „pavojingą karo padėtį“.

Kas yra „stabilūs“ ryšiai?

Pasak ekspertų, greičiausiai Wang Yi siekia patikinimo, kad J. Bideno administracija „nepadarys gėdos“ Xi Jinpingui, jei jis atvyks į San Franciską, nei pareikšdama apie griežtą naują politiką, nei viešais pasisakymais. Jie pabrėžia, kad abiejų valstybių požiūris į tai, ką reiškia „stabilūs“ ryšiai, labai skiriasi, bet JAV neketina keisti kurso ir laiko Kiniją grėsme bei daro spaudimą. Amerikiečiams stabilizacija reiškia ir toliau tai tęsti nesukeliant didesnio konflikto. O kinų nuomone, stabilizavimas reikštų, kad Amerika nutrauks šį nenumaldomą „provokacijų ir įžeidimų“ srautą, kad Kinija galėtų sutelkti dėmesį į savo itin silpną ekonomiką.

Pastaraisiais mėnesiais J. Bideno administracija sugriežtino lustų eksportą į Kiniją, sustiprino karinę paramą Taivanui ir paskelbė sankcijas pavieniams kinams dėl paramos Irano bepiločių orlaivių programai ir fentanilio, skausmą malšinančio, bet priklausomybę sukeliančio vaisto, gamybos. Skiriasi ir JAV bei Kinijos požiūris į konfliktą Artimuosiuose Rytuose, J. Bidenas yra svarbiausias Izraelio sąjungininkas.

Jungtinėse Valstijose prasideda rinkimų sezonas, grįžti į Baltuosius rūmus siekiantis J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas žeria negailestingą kritiką Pekinui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.