Tyrimas: Ispanijos dvasininkai seksualiai išnaudojo daugiau kaip 200 000 vaikų

Ispanijoje nuo 1940 metų Romos katalikų dvasininkai galėjo seksualiai išnaudoti daugiau kaip 200 000 nepilnamečių, rodo penktadienį paskelbti nepriklausomos komisijos skaičiavimai.

Dvasininkai.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Dvasininkai.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 3:21 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 3:23 PM

Ataskaitoje nepateikiamas konkretus skaičius, tačiau teigiama, kad apklausus daugiau kaip 8 000 žmonių paaiškėjo, jog 0,6 proc. suaugusių Ispanijos gyventojų, kurių yra apie 39 mln., teigė patyrę dvasininkų seksualinę prievartą, kai dar buvo vaikai.

Įtraukus pasauliečių vykdytą išnaudojimą, šis procentas padidėja iki 1,13 proc., t. y. daugiau nei 400 000 žmonių, sakė Ispanijos nacionalinis ombudsmenas Angelas Gabilondo per spaudos konferenciją, skirtą ataskaitos išvadoms pristatyti.

Ispanijoje atskleisti faktai yra naujausia informacija, sukrėtusi Romos Katalikų Bažnyčią, po daugybės seksualinio išnaudojimo skandalų, kilusių visame pasaulyje per pastaruosius 20 metų ir dažnai susijusių su vaikais.

Tačiau kitaip nei kitose šalyse, Ispanijoje, tradiciškai katalikiškoje šalyje, tapusioje itin pasaulietiška, kaltinimai dvasininkams išnaudojimu tik dabar įgauna vis didesnį mastą, o aukos kaltina juos vengimu pripažinti kaltinimus.

„Deja, daugelį metų vyravo tam tikras noras neigti išnaudojimą arba noras nuslėpti ar apsaugoti skriaudėjus“, – sakė buvęs švietimo ministras A. Gabilondo.

Ataskaitoje kritiškai vertinamas Katalikų bažnyčios požiūris, o jos reakcija į vaikų išnaudojimo atvejus, susijusius su dvasininkais, vadinama „nepakankama“. Joje rekomenduojama sukurti valstybinį fondą, iš kurio būtų mokamos kompensacijos aukoms.

Tarptautinė problema

Bažnyčios vykdyto išnaudojimo problema į tarptautinę areną įsiveržė 2002 metais, kai laikraštis „Boston Globe“ atskleidė, kad kunigai dešimtmečius seksualiai išnaudojo vaikus, o Bažnyčios vadovai tai slėpė.

Vėliau apie plačiai paplitusį vaikų išnaudojimą buvo pranešta JAV ir Europoje, Čilėje ir Australijoje, o tai pakirto 1,3 mlrd. narių turinčios Bažnyčios moralinį autoritetą ir sumažino jos narių skaičių.

Kaimyninėje Prancūzijoje nepriklausoma komisija 2021 metais padarė išvadą, kad nuo 1950 metų dvasininkai seksualiai išnaudojo apie 216 000 vaikų, daugiausia berniukų.

Vokietijoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyti 3 677 išnaudojimo atvejai 1946–2014 metais, o Airijoje daugiau kaip 14 500 žmonių gavo kompensacijas pagal vyriausybės programą, skirtą asmenims, išnaudotiems Katalikų Bažnyčios valdomose nepilnamečių globos institucijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.