Artėjant deportacijos terminui, Pakistaną paliko dešimtys tūkstančių afganų

Antradienį prie Pakistano sienos nuskubėjo daugiau nei 10 tūkst. afganų – tai paskutinė diena, kai galima savo noru išvykti iš šalies, laiku neišvykę vėliau bus sulaikomi ir deportuojami.

Artėjant deportacijos terminui, Pakistaną paliko dešimtys tūkstančių afganų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Artėjant deportacijos terminui, Pakistaną paliko dešimtys tūkstančių afganų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-31 10:54

Valdžia yra pranešusi, kad nuo trečiadienio dokumentų neturintys afganai bus sulaikomi ir talpinami naujuosiuose sulaikymo centruose, kur jie bus registruojami ir vėliau prievarta grąžinami į Afganistaną.

Talibano vyriausybė Kabule šią politiką pavadinimo „priekabiavimu“.

„Savo eilės automobiliuose ir sunkvežimiuose laukia tūkstančiai afganų ir jų skaičius nuolat auga,“ – naujienų agentūrai AFP prie Torkhamo pasienio punkto pasakojo aukšto rango valdžios atstovas Irshadas Mohmandas.

„Nuo šio ryto susirinko daugiau nei 10 000 pabėgėlių.“

Daugiau nei 100 000 afganų pabėgo iš Pakistano po to, kai spalio pradžioje šios šalies valdžia nurodė 1,7 mln. jos teigimu Pakistane neteisėtai gyvenančių afganų per mėnesį išvykti iš šalies.

„Kad išvengčiau Pakistano institucijų pažeminimo, nusprendžiau išvykti,“ – agentūrai AFP praėjusią savaitę pasakojo Peshawaro humanitarinės pagalbos stovykloje gimęs Zulfiqaras Khanas.

Daugiau nei 80 proc. afganų išvyko per šiaurinėje Torkhamo pasienio punktą, esantį Khyberio Pakhtunkhwos provincijoje, kur ir gyvena didžioji dalis afganų migrantų.

Provincijos policijos teigimu, asmenys kol kas nėra sulaikomi, nes šeimos išvyksta savu noru, tačiau afganų pabėgėliai pasakojo apie Karačyje ir Islamabade vykstančius areštus, priekabiavimą ir reketą.

„Reikšminga rizika“

Teisininkai ir aktyvistai nurodo, kad taikomų priemonių mastas neturi precedento ir prašo suteikti afganams daugiau laiko išvykto oriai. Kai kurios afganų šeimos Pakistane gyvena jau dešimtis metų.

„Pakistano valdžia naudoja grasinimus, prievartą ir areštus, kad priverstų prieglobsčio ieškančius ir teisėto statuso neturinčius afganus grįžti į Afganistaną, jei nenori būti deportuoti,“ – antradienį pranešė agentūra „Human Rights Watch“.

„Daugelio išvykusiųjų padėtis Afganistane toliau yra pavojinga, o deportacijos atveju jie susidurs su reikšminga saugumo rizika, įskaitant galimą pavojų jų gyvybei bei gerovei.“

Per dešimtmečius trunkantį konfliktą sieną perėjo milijonai afganų, dėl to Pakistane susiformavo viena iš didžiausių pasaulyje pabėgėlių bendruomenių.

Skaičiuojama, kad po to, kai 2021 m. valdžią Afganistane perėmė Talibanas, į Pakistaną perbėgo šimtai tūkstančių afganų.

Pakistanas nurodė, kad deportacijomis bus siekiama apsaugoti „gerovę ir saugumą“ šalyje, kurioje per ilgus ekonominių sunkumų ir vis intensyvesnių pasienio konfliktų metus nepasitenkinimas afganais smarkiai išaugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.