Izraelio pasiuntinys sulaukė Jad Vašem kritikos dėl JT posėdyje segėtos geltonos žvaigždės

Pirmadienį kreipdamasis į Saugumo Tarybą, Izraelio pasiuntinys Jungtinėse Tautose ant krūtinės segėjo geltoną žvaigždę, kurią jis prisiekė nešioti, kol Tarybos nariai pasmerks „Hamas“ „žvėriškus veiksmus“.

Izraelio pasiuntinys Jungtinėse Tautose Giladas Erdanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio pasiuntinys Jungtinėse Tautose Giladas Erdanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 12:14 PM, atnaujinta Oct 31, 2023, 12:15 PM

Tokį jo sprendimą segėti šį ženklą, žydų priespaudos simboliu tapusį dar tada, kai jį pradėta naudoti nacių okupuotoje Europoje, suskubo sukritikuoti Izraelio memorialas holokausto aukoms atminti Jad Vašem, kuris paragino jį vietoje to segėti ženklelį su Izraelio vėliava.

Izraelio pasiuntinys Giladas Erdanas pirmadienį pasmerkė Saugumo Tarybą dėl jos „tylėjimo“ precedento neturinčių ir aukų pareikalavusių spalio 7 d. „Hamas“ teroristų išpuolių prieš Izraelį atžvilgiu.

„Kai kurie iš jūsų per pastaruosius 80 metų taip nieko ir neišmoko,“ – kalbėjo jis. „Kai kurie iš jūsų pamiršo, kam įsteigta ši organizacija.“

Stipriai susiskaldžiusi 15 narių turinti Taryba ligi šiol nėra priėmusi nė vienos rezoliucijos dėl daugiau nei tris savaites trunkančio Izraelio ir „Hamas“ karo.

„Todėl aš jums priminsiu. Nuo šios dienos, kaskart pažvelgę į mane, prisiminsite, ką reiškia tylėti blogio akivaizdoje,“ – sakė ambasadorius.

„Visai kaip mano seneliai ir milijonų kitų žydų senelių, nuo šiol segėsiu geltoną žvaigždę,“ – pasakė jis, atsistodamas prie savo švarko prisisegti ženklelį, ant kurio buvo parašyta „Never Again“ (Daugiau niekada).

Tačiau G. Erdanas teigė žvaigždę segėsiąs kaip „pasididžiavimo simbolį“.

„Šią žvaigždę segėsime, kol jūs nubusite ir pasmerksite žvėriškus „Hamas“ veiksmus.“

„Nepagarba“ holokausto aukoms

Memorialo Jad Vašem pirmininkas Dani Dayanas sakė jam „gaila, kad teko regėti“ tokį Izraelio delegacijos Niujorke poelgį.

„Šiuo poelgiu rodoma nepagarba holokausto aukoms ir visai Izraelio valstybei,“ – socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) hebrajų kalba rašė D. Dayanas.

„Geltonoji žvaigždė simbolizuoja žydų tautos bejėgiškumą ir tai, kad jai tenka pasikliauti kitų malone. Dabar turime nepriklausomą valstybę ir tvirtą kariuomenę. Patys sprendžiame savo likimą. Šiandien ant švarko atlapų segėsime baltai mėlyną vėliavą, o ne geltoną žvaigždę.“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pavadino spalio 7 d. atakas, per kurias, kaip teigia Izraelio valdžia, žuvo 1 400 žmonių, baisiausiais išpuoliais prieš žydų tautą nuo holokausto laikų.

Saugumo Taryba jau keletą savaičių nesugeba priimti vieningos nuomonės dėl karo ir jo poveikio – jau buvo atmesti keturi rezoliucijų dėl konflikto projektai.

Kai kuriuos iš jų vetavo artimos Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos, kadangi juose nebuvo sakoma, kad Izraelis turi teisę gintis.

Dar vieną, kurią pristatė amerikiečiai, vetavo Rusija ir Kinija, teigdamos, kad joje nebuvo aiškiai raginama paskelbti paliaubas.

Esant tokiai aklavietei, praeitą penktadienį JT Generalinė Asamblėja absoliučia balsų dauguma patvirtino neįpareigojančią rezoliucija, kurios tekste prašoma „nedelsiant paskelbti humanitarines paliaubas“, tačiau nėra minima „Hamas“.

G. Erdanas Izraelio vardu sukritikavo šį tekstą, sakydamas, kad „jis bus įrašytas į istorijos puslapius kaip niekšybė“.

Pirmadienį įvykusiame Saugumo Tarybos posėdyje keletas pranešėjų, kritikuodami „Hamas“ išpuolius, dėmesį atkreipė ir į kainą, kurią tenka mokėti Gazos gyventojams – „Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, aukų skaičius Gazoje jau sudaro daugiau nei 8 300.

JT agentūros Palestinos pabėgėliams vadovas Philippe Lazzarini sakė, kad Gazos apsiaustis prilygsta kolektyviai bausmei jos gyventojų atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.