Irako viršūnių susitikimas „stabilumui regione“ aptarti nukeltas dėl karo Gazoje

Lapkričio gale Bagdade turėjęs įvykti tarptautinis viršūnių susitarimas, skirtas aptarti „stabilumui regione“, nukeltas dėl besitęsiančio Izraelio karo su „Hamas“, naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį pranešė Irako valdžios atstovas.

Irakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2023, 1:50 PM, atnaujinta Nov 2, 2023, 1:51 PM

Kartu su Prancūzija organizuojama trečioji Bagdado konferencija „ekonomikos integracijai ir stabilumui regione“ aptarti „nukelta iki atskiro pranešimo dėl regioninį įvykių“ Vidurio Rytuose, sakė Irako ministro pirmininko Mohamedo Shia al-Sudani patarėjas Farhadas Alaaldinas.

F. Alaaldinas atkreipė ypač atkreipė dėmesį į „tai, kas dedasi Palestinoje“, turėdamas omenyje karą, kuris prasidėjo po spalio 7 d. išpuolių, per kuriuos Palestinos smogikai, Izraelio valdžios teigimu, nužudė daugiau nei 1 400 žmonių.

Izraelio pajėgos nuo tada intensyviai bombarduoja apsiaustą Gazos Ruožą ir nusiuntė tenai savo sausumos pajėgas. „Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per atakas žuvo beveik 8 800 žmonių.

F. Alaaldinas patvirtino Prancūzijos dienraštyje „Le Figaro“ pasirodžiusį pranešimą ir pasakė, kad Bagdado viršūnių susitikimas, kuriame turėjo dalyvauti ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, buvo nukeltas tam, kad būtų galima „skirti daugiau dėmesio Irako pastangoms sudaryti paliaubas ir padėti į nelaimę patekusiems palestiniečiams“.

Jis nenurodė, kas pasiūlė nukelti susitikimą ar kada jis įvyks.

Apie susitikimą, kuris rengiamas po 2021 m. Bagdade ir praėjusių metų gale Jordanijoje įvykusių panašaus pobūdžio susitikimų, Irako ir Prancūzijos vyriausybės pranešė rugpjūtį, nurodydamos, kad jo tikslas bus parengti „regioninį planą ir padėti Irakui užtikrinti suverenumą“ po metų metus trukusių neramumų.

Irako premjeras M. Sudani nuo pat Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios kritikavo „sionistų okupaciją“, kaltindamas Izraelį Gazoje gyvenančių palestiniečių „genocidu“.

Tiek Irako politikai, tiek visuomenė karštai palaiko palestiniečius. Kaip ir kitų Vidurio Rytų šalių, įskaitant Iraną, vyriausybės, Bagdadas taip pat nepripažįsta Izraelio.

Nuo konflikto Gazoje pradžios prieš JAV pajėgas Irake ir Sirijoje, šiame regione dislokuotas kartu su kitais tarptautinės kovos su džihadistais koalicijos nariais, buvo įvykdyta eilė atakų.

Atsakomybę už daugelį pastaruoju metu įvykdytų išpuolių prieš JAV pajėgas platformos „Telegram“ kanaluose, siejamuose su Iraną palaikančiais judėjimais, prisiėmė „Islamo pasipriešinimu Irake“ pasivadinusi grupuotė.

Išaugęs atakų prieš JAV karius skaičius siejamas su tvirtą Vašingtono paramą turinčio Izraelio ir „Hamas“ karu.

Jungtinės Valstijos yra pareiškusios, kad Teheranas turėtų prisiimti atsakomybę už kai kuriuos iš jo parankinių šiame regione įvykdytus išpuolius.

Po to, kai 2003 m. JAV vadovaujamos invazijos metu buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas, Irake beveik du dešimtmečius tvyrojo sumaištis.

2014 m. džihadistų „Islamo valstybės“ grupuotė užėmė beveik trečdalį Irako teritorijos ir pasiskelbė „kalifatu“, tačiau po daugiau nei trejų metų buvo sutriuškinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.