Dar viena Baltarusijos režimo auka: kalėjime atsidūrė laikraščio vyr. redaktorius

Baltarusijoje penktadienį kalėti už, kaip teigiama, „valstybės diskreditavimą“ nuteistas nepriklausomo laikraščio vyriausiasis redaktorius – tai dar vienas žurnalistas, įkalintas šalies valdžiai mėginant užgniaužti spaudos laisvę.

 Baltarusijos opozicija.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos opozicija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-03 12:51, atnaujinta 2023-11-03 12:52

65 m. Aliaksandras Mantsevičius buvo sulaikytas kovą, prokurorams nustačius, kad jo leidžiamas „Regioninis laikraštis“ platino „žinomai melagingą informaciją, diskredituojančią Baltarusiją ir jos valdžią“.

„Teismas priėmė sprendimą skirti žurnalistui bausmę – ketverius metus bendrojo režimo kalėjimo,“ – pranešė žmogaus teisių grupė „Viasna“, pridurdama, kad jam taip pat skirta maždaug 28 500 JAV dolerių dydžio bauda.

Po prieštaringai vertinamų 2020 m. rinkimų, per kuriuos diktatorius Aleksandras Lukašenka buvo išrinktas dar vienai kadencijai, likusios nepriklausomos baltarusių žiniasklaidos priemonės buvo cenzūruojamos, uždaromos ar verčiamos sprukti iš šalies.

„Regioninis laikraštis“ buvo vienas iš nedaugelio savaitraščių, ėjusių baltarusių mažumos kalba, kuria kalbantieji patirdavo vis didesnį priešiškumą, valdžiai juos siejant su pasipriešinimo judėjimu.

A. Mantsevičius teismo metu teigė esąs nekaltas.

„Tėvynės aš neišdaviau,“ – jo žodžius citavo „Viasna“.

„Kaip gaila, kad aš, būdamas senelis, negaliu savo anūko mokyti naujų baltarusiškų žodžių. O mano duktė negali paaiškinti jam, kur jo senelis. Tačiau dėl savo senelio jam gėda nebus,“ – kalbėjo jis.

Skaičiuojama, kad Baltarusijos kalėjimuose kali apie 1 500 politinių kalinių, tarp kurių yra žmogaus teisių aktyvistų, politikų ir žurnalistų.

2021 m. valdžios „ekstremistiniu“ buvo paskelbtas populiariausias šalies naujienų portalas Tut.By, kitais metais tas pats likimas ištiko ir laikraštį „Naša niva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.