Po lemtingo okupantų smūgio Ukrainos kariniam objektui – krūva žuvusiųjų: ekspertas įvardijo tragedijos priežastį

​Lapkričio 3 d. naktį Rusijos okupantai surengė masinį smūgį prieš Ukrainą. Itin smarkiai smogta Ivano-Frankivsko sričiai. Dėl ciniškos atakos žuvo mažiausiai 28 Ukrainos kariškiai. Ukraina pradėjo tragedijos tyrimą, informuoja portalas „Unian“.

Karas Ukrainoje.<br>Stopkadras iš vaizdo įrašo.
Karas Ukrainoje.<br>Stopkadras iš vaizdo įrašo.
Karas Ukrainoje. Zaporožė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 10:00 AM

Pasak Ivano-Frankivsko srities karinės administracijos vadovės Svetlanos Oniščuk, regione buvo atakuotas karinis objektas.

„Priešas bandė smogti kritinei infrastruktūrai ir kariniams objektams, naudodamas atakos bepiločius orlaivius, tokius kaip „Shahed-136/131“. Užpultas karinis objektas ir Ivano-Frankivsko srities teritorijoje. Į įvykio vietą nedelsiant atvyko atitinkamos tarnybos. Gaisras buvo lokalizuotas. Ačiū mūsų gynėjams visose kryptyse, kurie saugo Ukrainos žemę ir dangų!“, – rašė ji, nepranešdama apie atakos padarinius.

Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas oficialiai patvirtino, kad dėl Rusijos smūgio Zaporožėje žuvo 128-osios atskirosios kalnų šturmo brigados „Zakarpatija“ kariai, ir pažadėjo nubausti visus už šią tragediją atsakingus asmenis.

Savo „Facebook“ puslapyje jis pareiškė užuojautą žuvusių 128-osios brigados karių šeimoms.

„Visos įvykio aplinkybės bus išaiškintos. Pavedu gynybos ministerijos vyriausiajai inspekcijai atlikti išsamų šios tragedijos tyrimą. Mūsų priešas yra klastingas teroristas. Būtina dėti visas pastangas, kad apsaugotume savo žmones ir duotume visus sąžiningus atsakymus žuvusių karių šeimoms ir draugams“, – pabrėžė R.Umerovas.

Rusai paskelbė raketos smūgio vaizdo įrašą

Rusijos okupantai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas „Iskander“ smūgis 128-osios Užkarpatės regiono kalnų šturmo brigados karininkų apdovanojimo vietoje.

Vaizdo įrašas pasirodė okupantų publicistikoje. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad vietovę užfiksavo dronas, kuris perdavė raketos smūgio koordinates.

Dėl ciniškos atakos žuvo mažiausiai 28 Ukrainos kariškiai. Ukraina pradėjo tragedijos tyrimą.

Užkarpatės sritis paskelbė trijų dienų gedulą dėl žuvusių 128-osios atskirosios kalnų šturmo brigados karių. Nuo lapkričio 6 d. regiono teritorijoje vėliavos bus iškeltos iki pusės.

„Karas pasiima pačius geriausius. Kovinių užduočių rajone tragiškai žuvo mūsų broliai, 128-osios brigados kariai, kurie savo gyvybės kaina gynė Ukrainos nepriklausomybę nuo okupantų“, – sakė Užkarpatės srities karinės administracijos vadovas Viktoras Mikita.

Ekspertas įvardijo 128-osios brigados tragedijos priežastis

Karinis ekspertas Oleksandras Musijenka išanalizavo tragedijos, įvykusios dėl Rusijos raketos „Iskander-M“ smūgio į 128-osios atskirosios kalnų šturmo brigados karių apdovanojimo vietą, aplinkybes.

Jis pažymėjo, kad visas aplinkybes, lėmusias tragišką karių žūtį dėl priešo raketos smūgio, gynybos ministerija išsiaiškins atlikusi tyrimą. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad rusai smūgiui panaudojo raketą „Iskander-M“, okupantai to padaryti nebūtų galėję be vietinio informanto.

Vienintele tragedijos priežastimi negalima laikyti „išimtinai sovietinės tradicijos“ imitavimo organizuojant personalo apdovanojimus.

„Tai sovietinė tradicija, tačiau ji būdinga ir kitoms NATO kariuomenėms. Ypač kai kalbama apie kai kurių kovotojų pagerbimą. Tai visada vyksta, kai yra rikiuotė, kai jie išeina, kai mato, kas yra pagerbiamas. Tai daroma tikslingai, kai pasveikinama visa kariuomenės sudėtis, kuri kartu vykdo šias užduotis. Ir jie mato, kad prezidentas arba vyriausiasis vadas, arba gynybos ministras pagerbė apdovanojimu, kad būtų iškilmingiau. Kur tai daryti, kokiu momentu, kiekvieną kartą sprendžiama kiekvienu konkrečiu atveju. Ar tai daryti kur nors slėptuvėje, jei sąlygos leidžia, ar atviroje vietovėje, kokiu paros metu – tai sprendžia vadovybė vietoje“, – pabrėžė O.Musijenka.

Karinis ekspertas atkreipė dėmesį, kad rusai, naudodami „Iskander“, daugeliu atvejų naudoja informantus.

„Aš vis dar manau, kad, kaip buvo su Groza Charkovščinoje, kaip ir kitais atvejais, kai buvo panaudotos raketos „Iskander“, tai vyko ne be stebėtojų. Deja, neatmetu, kad jų gali būti tarp vietinių gyventojų arba tarp tų, kurie tai matė. Paprastai 80 proc. visų „Iskander“ panaudojimų Ukrainos teritorijoje, nepriklausomai nuo to, kur, įvyksta su informantais, kurie patvirtina informaciją arba ne“, – sakė O.Musijenka.

Rusijos okupantai raketas „Iskander-M“ naudoja ypatingais atvejais, kai yra įsitikinę, kad smūgis neabejotinai lems daugybe aukų.

„Reikalas tas, kad tai brangi raketa, kurią priešas naudoja paprastai tada, kai tikrai žino, kad ten bus minia žmonių. Kad ten kažkas yra, ir todėl jiems reikia ją panaudoti. Matote, kad tie atvejai, palyginti su kitų tipų raketų naudojimu, nėra tokie dažni. Štai kodėl priešui reikia prisitaikyti. Kas tai daro? Tie, kurie ką nors mato, kurie perduoda informaciją. Saugumo tarnyba nustatė įtariamuosius, kurie yra už tai atsakingi. Lygiai taip pat, manau, ir čia neapsieita be informacijos nutekintojo“, – aiškino O.Musienka.

Pasak karinio eksperto, rusų dronas, kuris skraidė virš tragedijos vietos, atliko ne žvalgybos, o filmavimo funkciją.

„Medžiagą vėliau panaudoti ir pademonstruoti propagandos tikslais. Žinoma, ją paskleisti, ką rusai ir padarė per įvairius socialinius tinklus. Tai, kad buvo dronas, įmanoma, nes kažkur nesuveikė ryšio blokatoriai, nenuslopino signalo. Tačiau nereikėtų atmesti, kad tam tikrose teritorijose tuo metu galėjo veikti ir mūsų dronai. Atitinkamai ryšys nebuvo blokuojamas, nes mūsų bepiločiai orlaiviai nebūtų galėję veikti. Tai vietovės, esančios netoli karinių operacijų, ir ten dažnai vykdomi skrydžiai. Ir, deja, įvyko ši tragedija“, – kalbėjo ekspertas.

Rusijos okupantai nuolat ieško Ukrainos kariuomenės dislokacijos vietų ne tik fronto linijoje, bet ir užnugaryje. Todėl, siekiant apsaugoti karių gyvybes rezervo mokymų metu, Ukrainai reikia tarptautinių partnerių pagalbos.

„Pavyzdžiui, prisiminkime, turėjome smūgių Lvovščinoje, objektuose, kurie gali būti naudojami kariuomenės, laimei, ten nebuvo žuvusiųjų ir sužeistųjų. Tačiau rusai nuolat ieško objektų ir vykdo žvalgybą. Pirma, nuolatinio dislokavimo vietose ir, antra, kur tokios vietos gali būti. Štai kodėl generolas V.Zalužnas savo straipsnyje rašė, kad mums reikia pagalbos iš Vakarų rezervinėms pratyboms. Niekas nenori rizikuoti mūsų gynėjų gyvybėmis“, – apibendrino karinis ekspertas.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.