Granatos medinėje dėžutėje ir sprogimas: kas žinoma apie V. Zalužno padėjėjo žūtį

Kijevo srities Čaikų kaime žuvo majoras Genadijus Častiakovas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno padėjėjas, kuris su šeima šventė savo gimtadienį, praneša portalas nv.ua.

Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>lrytas.lt koliažas.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>lrytas.lt koliažas.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Žuvo V. Zalužno padėjėjas G.Častiakovas.<br>Soc. tinklų nuotr.
V. Zalužnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zalužnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 9:28 AM, atnaujinta Nov 7, 2023, 9:44 AM

Pasak V.Zalužno, vienoje iš G.Častiakovui padovanotų dovanų „detonavo nežinomas sprogstamasis įtaisas“.

Remiantis šaltiniais teisėsaugos institucijose, pulkininko Tymčenkos dovanų rinkinį miręs V.Zalužno padėjėjas galėjo suprasti kaip pokštą. Todėl, tyrimo duomenimis, vėliau jis pasiėmė vaikus iš mokyklos ir pradėjo su jais rūšiuoti dovanas. G.Častiakovas galėjo pamanyti, kad dėžutėje buvo ne kovinės granatos, o tam tikros formos akiniai.

Šaltiniai taip pat patvirtino anksčiau pateiktą informaciją, kad pulkininkas Tymčenka pats nusprendė padaryti tokią dovaną – į medinę dėžutę įdėjo butelį viskio „Black Label“ ir šešias granatas. Dar dvi granatas jis pasiliko sau.

Tai patvirtino trys liudytojai, kurių metu pulkininkas perdavė dovaną. Jis net pasakė G.Častiakovui: „Sunku tave nustebinti – todėl dovanoju tau kovines granatas ir butelį gero viskio“.

Sprendžiant iš internete paviešintos nuotraukos, kalbama apie šiuolaikines vokiškas DM51A2 granatas.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos vadovo Ihorio Klymenko, G.Častiakovas grįžo namo su kolegų dovanomis ir pradėjo jas rodyti savo šeimai. Jis parodė sūnui vieną iš dovanų dėžutėje buvusių naujų vakarietiško stiliaus granatų.

I.Klymenko teigė, kad vaikas paėmė granatą į ranką ir pradėjo sukti žiedą. Po to G.Častiakovas atėmė iš sūnaus granatą ir „ištraukė žiedą, išprovokuodamas tragišką sprogimą“.

Ministras pridūrė, kad policija bute rado dar penkias nesprogusias granatas, jos bus išsiųstos ekspertizei.

Policija taip pat rado kariuomenės kolegą, kuris perdavė G.Častiakovui granatas. Jo kabinete buvo atlikta krata ir paimtos dar dvi tos pačios rūšies granatos, vyksta tyrimas.

I.Klymenko paragino neskleisti neoficialios informacijos.

Policija patikslino, kad pradėjo baudžiamąjį procesą dėl žmogaus mirties ir neteisėto elgesio su amunicija.

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Maryana Reva televizijos kanalui „Espresso TV“ sakė, kad, preliminariais tyrimo grupės duomenimis, sprogimas įvyko dėl „neatsargaus elgesio su amunicija“.

Ji taip pat patvirtino, kad G.Častiakovo sūnus buvo sunkiai sužeistas ir paguldytas į ligoninę.

Portalo nv.ua šaltiniai teisėsaugos institucijose pažymi, kad G.Častiakovas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado V.Zalužno padėjėjas, mirė dėl nelaimingo atsitikimo. Mirties priežastis – granatos sprogimas, teigia pašnekovai.

„99,9 proc. tikimybė, kad tai tragiška nelaimė. Gimtadienio proga jam buvo padovanotos kovinės granatos, iš kurių viena dėl neatsargaus elgesio sprogo“, – sakė šaltinis.

Tyrimas tęsiamas, tačiau šiuo metu nėra pagrindo kalbėti nei apie pasikėsinimą, nei apie Rusijos pėdsakus, pažymi informuotas šaltinis.

Internete paskelbta nuotrauka iš tragedijos vietos. Pasak aukos žmonos, granata, kuri sprogo jo rankose, buvo dovanų maišelyje, kurį jis parsinešė namo.

Policija pridūrė, kad taip pat buvo sužeistas jo 13-metis sūnus. Jis patyrė sunkių sužalojimų, gydytojai jam suteikė pagalbą. Kario žmona ir dukra taip pat buvo namuose, jos nenukentėjo.

„Tragiškomis aplinkybėmis per savo gimtadienį žuvo mano padėjėjas ir artimas draugas majoras Genadijus Častiakovas“, – platformoje „Telegram“ parašė generolas Valerijus Zalužnas.

Anot V.Zalužno, G.Častiakovas buvo vedęs ir turi keturis vaikus. Ukrainos kariuomenės vadas pažymėjo, kad nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį G.Častiakovas buvo „visiškai paskyręs savo gyvenimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir kovai su Rusijos agresija“.

Parengta pagal nv.ua inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.