Tyrimas atskleidė skandalingą faktą: į Rusiją iš Europos bei JAV ir toliau plaukia ginklai

Rusijos bendrovės ir toliau gali įsigyti šaunamųjų ginklų ir šaudmenų iš Europos ir Jungtinių Valstijų, nepaisant Vakarų šalių Rusijai taikomų eksporto apribojimų, atskleidė Vokietijos projekto „Correctiv“ atliktas tyrimas.

Rusijos kareiviai Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 8:28 AM

Žurnalistų skaičiavimais, nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios į Rusiją importuota beveik 7300 šaunamųjų ginklų, tarp kurių yra daugiau nei šimtas snaiperinių šautuvų, ir beveik aštuoni milijonai šaudmenų.

Šį importą sudaro įvairių Vakarų gamintojų, įskaitant JAV bendroves „Smith & Wesson“, „Barrett Firearms“ ir „Desert Tech“, Austrijos prekių ženklų „Glock“ ir „Steyr Arms“, taip pat Vokietijos bendrovių, įskaitant „Merkel Jagd– und Sport Waffen GmbH“, „Nammo Schönebeck“, „RWS“, „Ruag Ammotech“, „Blaser“ ir kitas, gaminiai.

Pranešama, kad dalis šių vakarietiškų ginklų pateko į Ukrainoje veikiančios Rusijos kariuomenės rankas.

Tyrimo duomenimis, nustatyta, kad buvo naudojami tokie šaunamieji ginklai kaip pistoletai „Glock“, automatiniai šautuvai AR-15 ir karabinai „Blaser R8“. Šie ginklai taip pat buvo pastebėti neseniai Maskvoje vykusioje ginklų mugėje.

„Correctiv“ teigia, kad ginklai iš Vakarų gamintojų į Rusiją keliavo ne tiesiogiai, o greičiausiai per tarpininkus trečiosiose šalyse.

Nuo 2022 m. vasario mėn. pastebimai išaugo medžioklinių ir sportinių ginklų tiekimas iš Vokietijos į tokias šalis kaip JAE, Kroatija, Vengrija, Kazachstanas, Šiaurės Makedonija, Lenkija ir Uzbekistanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.