Už žurnalistės nužudymą nuteistam rusui suteikta malonė dėl kovų Ukrainoje

Buvęs Rusijos detektyvas Sergejus Chadžikurbanovas, nuteistas už tiriamosios žurnalistikos srityje dirbusios Anos Politkovskajos nužudymą 2006 m., sulaukė malonės, nes kariavo Ukrainoje, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas.

Ana Politkovskaja.<br>Imago/Scanpix nuotr. 
Ana Politkovskaja.<br>Imago/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 1:41 PM

„Jam buvo pasiūlyta pasirašyti sutartį ir dalyvauti specialiojoje karinėje operacijoje (...) Sutarčiai pasibaigus, jo pasigailėta prezidento įsaku“, – sakė advokatas Aleksejus Michalčikas, Rusijos karą Ukrainoje pavadinęs Kremliaus peršamu terminu.

Manoma, kad Maskvai pernai vasarį pradėjus puolimą, kariauti į Ukrainą buvo pasiųsta tūkstančiai kalinių. Pranešta, kad kai kurie jų, grįžę iš fronto, padarė naujus nusikaltimus.

S. Chadžikurbanovas buvo vienas iš penkių asmenų, nuteistų už nepriklausomame laikraštyje „Novaja Gazeta“ dirbusios A. Politkovskajos nužudymą. 48 metų žurnalistė buvo nušauta savo namų Maskvos daugiabutyje laiptinėje. A. Politkovskaja buvo žinoma Kremliaus kritikė, smerkusi įtariamus Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo nusikaltimus ir parašiusi kandžią knygą apie prezidento Vladimiro Putino atėjimą į valdžią.

Praėjusią savaitę Kremlius pripažino, kad verbuoja kalinius kovai Ukrainoje, ir pareiškė, kad nuteistieji, „krauju mūšio lauke išpirkę savo nusikaltimus“, gali būti atleisti nuo bausmės. „Jie sumoka krauju šturmo brigadose, po kulkomis ir sviediniais“, – penktadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak nepriklausomos kalinių teisių grupės vadovės Olgos Romanovos, Rusija kovai Ukrainoje kalėjimuose užverbavo 100 tūkst. nuteistųjų. Rusijos vietos žiniasklaida pranešė apie kelis atvejus, kai paleisti kaliniai, palikę kariuomenę, padarė rimtus nusikaltimus, įskaitant žmogžudystes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.