Rusijai pabandžius sunaikinti Ukrainos energetiką – šią žiemą ukrainiečiai pasiruošę blogiausiam

Oleksandras Gindiukas šį kartą yra pasiruošęs nebūti užkluptas netikėtai, jei šią žiemą vėl sutriks elektros energijos tiekimas. Kai praėjusiais metais Rusija masinėmis raketų atakomis smogė Ukrainos elektros energijos tinklui, dėl ko įvyko plataus masto elektros energijos tiekimo sutrikimai, jo žmona buvo ką tik pagimdžiusi antrąją dukrą.

Rusijos kareiviai patruliuoja Kachovkos hidroelektrinėje, Chersono srityje, vykstant Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje (2022 m. gegužės nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai patruliuoja Kachovkos hidroelektrinėje, Chersono srityje, vykstant Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje (2022 m. gegužės nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Per Rusijos raketų smūgį Ukrainoje smarkiai apgadintos šiluminės elektrinės gamybinės patalpos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per Rusijos raketų smūgį Ukrainoje smarkiai apgadintos šiluminės elektrinės gamybinės patalpos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Darbininkai remontuoja elektros linijų įrangą, sugriautą po Rusijos raketos smūgio į elektrinę, neatskleistoje Ukrainos vietoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Darbininkai remontuoja elektros linijų įrangą, sugriautą po Rusijos raketos smūgio į elektrinę, neatskleistoje Ukrainos vietoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Ukrenergo“ vadovas Volodymyras Kudryckis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
„Ukrenergo“ vadovas Volodymyras Kudryckis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA/ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA/ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 5:45 AM, atnaujinta Nov 15, 2023, 5:46 AM

„Buvo gana sunku, – CNN pasakojo sostinės Kijevo priemiestyje su šeima gyvenantis O.Gindiukas. – Mūsų namuose nėra gyvybės, jei nėra elektros. Be elektros neturime nei vandens, nei šviesos, nei šildymo.“

Vasarą jis praleido ruošdamasis tam, jei Rusija pakartotų savo strategiją, kurios tikslas buvo sėti terorą ir padaryti gyvenimą netvarų, atimant iš ukrainiečių šilumą, vandenį ir sveikatos priežiūros paslaugas.

„Esame visiškai pasirengę – turime dyzelinį generatorių ir galingą 9 kWh akumuliatorių. Mes nebijome, esame pasiruošę“, – tvirtino O.Gindiukas.

Tokioms šeimoms, kaip Gindiukų šeima, ruošiantis dar vienos tamsios žiemos galimybei, Ukraina skuba atstatyti ir apsaugoti savo trapią energetikos infrastruktūrą.

Vasarą Ukrainos elektros tinklams buvo suteiktas atokvėpis. Rusija daugiausia dėmesio skyrė kariniams taikiniams ir Juodosios jūros bei Dunojaus upės uostams, kad sutrukdytų Ukrainai gabenti grūdus ir atkirsti svarbų pajamų šaltinį.

Trumpėjant dienoms ir krentant oro temperatūrai Rusija turi dar vieną progą pabandyti palaužti Ukrainos atsparumą savo negailestingais raketų smūgiais ir elektros energijos tiekimo nutraukimais. Tačiau šią žiemą šalies gynybos ir energetikos pareigūnai teigia, kad Ukraina yra geriau pasirengusi.

Pernai, kai Ukrainos oro gynyba veikė ribotai, Rusija galėjo nesunkiai nusitaikyti į energijos tiekimo tinklus ir jiems smogti. Pasak Ukrainos gynybos žvalgybos vadovo pavaduotojo Vadymo Skibicko, šį kartą Rusijai bus sunkiau įvykdyti išpuolius.

„Rusai gali naudoti raketinių ginklų ir atakos bepiločių orlaivių (nepilotuojamų orlaivių, arba dronų) derinį. Tai tikrai nebus tokios primityvios atakos kaip pernai. Rusams bus sunku pasiekti rezultatą – mes taip pat ruošiamės ir suprantame, kaip jie veikia“, – paaiškino V.Skibickis.

Didžiausia privati šalies energetikos bendrovė DTEK pastaruosius septynis mėnesius praleido atkurdama infrastruktūrą, bandydama padidinti gavybą ir stiprindama savo įrenginių visoje Ukrainoje apsaugą.

„Atkūrėme tai, ką buvo galima atkurti, nupirkome atsarginę įrangą ir įrengėme apsaugas aplink elektrines“, – CNN sakė DTEK vadovas Maksimas Timčenka.

Bendrovė gamina apie ketvirtadalį Ukrainos elektros energijos ir valdo 40 proc. šalies elektros tinklų, todėl yra pagrindinis Rusijos atakų taikinys. Pasak bendrovės, keturi DTEK darbuotojai buvo nužudyti tarnybos metu, o nuo plataus masto invazijos pradžios jos elektrinės buvo užpultos beveik 300 kartų.

„Praėjusią žiemą ryžtas mums padėjo išsilaikyti. Šią žiemą esame stipresni, o mūsų žmonės labiau patyrę“, – sakė M.Timčenka.

DTEK duomenimis, nuo 2022 m. spalio iki 2023 m. balandžio Rusija surengė 1 200 atakų prieš Ukrainos energetikos sistemą, o kiekviena šalies šiluminė ir hidroelektrinė patyrė tam tikrą žalą.

Birželį paskelbtoje žalos vertinimo ataskaitoje Jungtinių Tautų vystymo programa nurodė, kad Ukrainos elektros energijos gamybos pajėgumai sumažėjo maždaug perpus, palyginti su tais, kurie buvo prieš Rusijos plataus masto invaziją. „Ukrainos elektros energijos sistema ir toliau veikia avariniu režimu, o tai turi įtakos ir elektros tinklams, ir elektros energijos gamybai“, – sakoma prie ataskaitos pridėtame pranešime spaudai.

Ataskaitoje taip pat pateiktas energetikos sektoriaus atkūrimo planas, kuriame pirmenybė teikiama decentralizacijai, atsinaujinantiems energijos šaltiniams ir didesnei integracijai su Europos Sąjunga. Ukraina nuo pat plataus masto invazijos yra prijungta prie ES elektros energijos tinklo, todėl gali sinchronizuoti elektros energiją ir ja prekiauti su bloku. Tačiau praėjusią žiemą kilusi masinių išpuolių prieš energetikos infrastruktūrą banga šią pusiausvyrą iškreipė.

Oro gynyba

Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama esamos infrastruktūros apsaugai, o ne atstatymui.

Aplink Ukrainos aukštos įtampos elektros perdavimo tinklą, kurį valdo nacionalinė energetikos bendrovė „Ukrenergo“, pastatyti fiziniai barjerai. „Mūsų tikslas – padaryti Rusijos raketų ir dronų atakas tokias neefektyvias, kad priešas atsisakytų šios idėjos“, – CNN sakė „Ukrenergo“ pirmininkas Volodymyras Kudryckis.

Svarbiausius pastatus stengiamasi apsaugoti smėlio maišais ir metaliniais narvais, kad krintančios nuolaužos nepadarytų žalos. Aplink kai kuriuos svarbiausius energetikos įrenginius taip pat statomos konstrukcijos, skirtos apsisaugoti nuo svaidomų šaudmenų. Tačiau visa tai negali pakeisti daugiau oro gynybos sistemų – šis priekaištas kartojamas beveik visuose valdžios lygmenyse ir visoje energetikos pramonėje.

„Žinoma, pagrindinis energetikos infrastruktūros apsaugos elementas yra oro gynyba“, – sakė V.Kudryckis.

Bendrovė „Ukrenergo“ teigė, kad jai pavyko ištaisyti kai kuriuos praėjusių metų pažeidimus ir ji yra pasirengusi perduoti didesnį elektros energijos kiekį, reikalingą žiemą. „Po praėjusio sezono masinių atakų neveikė maždaug pusė aukštos įtampos tinklų. Visiškai juos atkurti prireiks mėnesių, o kai kuriais atvejais net metų“, – sakė V.Kudryckis, pabrėždamas darbų mastą.

Bendrovė taip pat parengė įrangos rezervus, apmokė remonto komandas ir dispečerius, kad galėtų susidoroti su galimų išpuolių padariniais, ir sukūrė atsargines elektros energijos tiekimo grandines vartotojams.

Perkami generatoriai, akumuliatoriai

Elektros inžinerijos bendrovės, kuri visoje Ukrainoje diegia energijos kaupimo sistemas, vadovas Oleksandras Prochorenka pastebėjo, kad paklausa labai išaugo, nes žmonės ruošiasi elektros energijos tiekimo nutraukimui ir renkasi autonominius sprendimus.

Aukštybinių daugiabučių namų valdymo įmonės įsigijo generatorių ir akumuliatorių – įkraunamų antrinių baterijų – kad galėtų palaikyti vandens pumpavimą ir liftų darbą. Įmonės įsigijo didesnius generatorius, kurie gali ilgiau išlaikyti šviesą.

Ligoninės taip pat ruošiasi elektros energijos tiekimo sutrikimams. Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, visos ligoninės, kuriose gydomi pacientai, turi generatorius, kad veiktų gyvybę gelbstinti įranga, tačiau ilgas elektros energijos tiekimo sutrikimas gali reikšti, kad bus ribojama sveikatos priežiūra.

„Žmonės ir toliau perka generatorius, nešiojamąsias elektrines ir akumuliatorius žiemai“, – CNN sakė O.Prochorenka.

Kateryna Seržan yra viena iš tų, kurie ruošiasi ateinantiems mėnesiams. Praėjusią žiemą ji su dvejų metų dukrele praleido Ispanijos Valensijos mieste, kad išvengtų elektros energijos tiekimo sutrikimų, tačiau tai reiškė, kad teks gyventi atskirai nuo vyro. Šiemet ji pasiryžusi likti Ukrainoje.

K.Seržan sakė, kad žino, kokia yra riziką ir, nusipirkusi galingą įkraunamą bateriją, jaučiasi pasiruošusi blogiausiam. „Jei ši žiema bus tamsi ir šalta, esame pasiruošę. Svarbiausia yra tai, kad visi būsime kartu kaip šeima, – sakė ji. – Nenoriu suteikti rusams galimybės vėl mus išskirti.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.