Tikisi proveržio: Turkija pradėjo atidėtas diskusijas dėl Švedijos narystės NATO

Ketvirtadienį Turkijos parlamento Užsienio reikalų komitetas pradėjo diskusijas dėl Švedijos siekio įstoti į NATO, tai svarbu tiek Europos saugumui, tiek Turkijos santykiams su Vakarais.

R. T. Erdoganas.<br> IMAGO images/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br> IMAGO images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 1:37 PM

Rusijai pernai užpuolus Ukrainą, Švedija ir Suomija atsisakė karinio neprisijungimo politikos, kurios laikėsi dešimtmečius, ir siekia JAV vadovaujamo Aljanso branduolinės apsaugos. Šiam siekiui greitai pritarė visos NATO narės, išskyrus Turkiją ir Vengriją. Jos galiausiai ratifikavo Suomijos paraišką ir šiemet šalis buvo priimta į Aljansą. Dėl to NATO ir Rusijos siena pailgėjo dvigubai, padidėjo trijų Baltijos valstybių, įstojusių į NATO subyrėjus Sovietų Sąjungai, saugumas.

Tačiau Turkija niršta ant Švedijos, liberalios Šiaurės šalies, už nenorą sutriuškinti kurdų paramos grupes, Ankaros laikoma „teroristinėmis“. Švedijos narystė NATO vilkinama jau pusantrų metų, Turkijos pėdomis pasekė ir Vengrija. Vakarų sąjungininkės nerimauja, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, palaikantis glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, siekia susilpninti NATO ir pasėti nesantaiką Europoje.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas oficialiai pasirašė Švedijos prašymą per audringą NATO viršūnių susitikimą liepos mėnesį Vilniuje. NATO tikisi, kad Turkija pagaliau ratifikuos Švedijos paraišką, nors Artimuosiuose Rytuose pratrūko Izraelio ir „Hamas“ karas, R. T. Erdoganas kaltina Izraelį ir Vakarus dėl civilių žūčių Gazos Ruože ir gina jį valdančią palestiniečių organizaciją „Hamas“, JAV ir Europos Sąjungos laikomą teroristine.

Vis dėlto per du dešimtmečius trunkantį R. T. Erdogano valdymą Turkija pelnė pragmatikės reputaciją užsienio santykių srityje. Turkija nori gauti iš JAV naikintuvų F-16 ir siekia Kongreso pritarimo, bet gali jo ir negauti, jei neratifikuos Švedijos narystės NATO.

Pasak analitikų, tai, kad R. T. Erdoganas pateikė Švedijos paraišką parlamentui patvirtinti, rodo, jog jis nori pabrėžti „svarbų Turkijos vaidmenį Aljanse ir įsipareigojimą jam“. R. T. Erdoganas kontroliuoja parlamentą per sąjungą su kraštutinių dešiniųjų grupe. Tikimasi, kad parlamentas balsuos dėl paraiškos netrukus, kai jai šį mėnesį pritars Užsienio reikalų komitetas.

Taip pat tikimasi, kad Turkijai ratifikavus Švedijos narystę NATO tam nebesipriešins ir Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.