Iš Mariupolio į Rusiją išvežtas ukrainietis paauglys grįžo į tėvynę

Kijevas sekmadienį pranešė, kad ukrainiečių našlaitis, išvežtas iš Mariupolio po to, kai Rusijos pajėgos užėmė šį miestą pirmosiomis invazijos savaitėmis, jau grįžo į tėvynę.

Bohdanas Jermochinas.<br>X nuotr.
Bohdanas Jermochinas.<br>X nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2023, 4:49 PM

Bohdano Jermochino, kuriam sekmadienį sukanka 18 metų, atvejis pateko į tarptautinę žiniasklaidą po to, kai Rusija jam įteikė šaukimą atvykti į privalomąją karinę tarnybą dar prieš 18-ąjį gimtadienį.

Kijevo teigimu, jis grįžo į Ukrainą po serijos derybų, kuriose dalyvavo Maskvos, Kijevo ir Baltarusijos pareigūnai.

„Mūsų komandai pavyko sugrąžinti namo Bogdaną Jermochiną, ukrainiečių berniuką, kurį Rusija iš okupuoto Mariupolio išvežė į Maskvos sritį“, – sekmadienį sakė prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

B. Jermochino grąžinimui tarpininkavo Kataras ir JT vaikų agentūra UNICEF, socialiniame tinkle pranešė Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenas Dmytro Lubinecas.

Jis taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje B. Jermochinas pasienyje laiko Ukrainos vėliavą.

„Tai buvo sudėtingas kelias. Bogdanas daug išgyveno būdamas Rusijoje, bet nepaisant visko, jis norėjo grįžti namo! Šiandien jo noras išsipildė“, – sakė D. Lubinecas.

B. Jermochinas, kurį Rusija anksčiau buvo pagavusi bandantį pabėgti atgal į Ukrainą per Baltarusiją, kreipėsi pagalbos į V. Zelenskį.

Rusijos vaikų reikalų įgaliotinė Marija Lvova Belova, kurios atžvilgiu taip pat, kaip prezidento Vladimiro Putino, Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė arešto orderį, šiais metais kelis kartus tvirtino, kad B. Jermochinas norėjo likti Rusijoje, bet Ukraina jį spaudė grįžti namo. Vėliau ji sakė, kad jis „persigalvojo“.

Sekmadienį ji taip pat patvirtino, kad B. Jermochinas buvo perduotas Ukrainai per Baltarusiją.

Kijevas teigia identifikavęs 20 tūkst. ukrainiečių vaikų, kurie buvo prievarta išvežti į Rusiją prasidėjus karui. Nuo to laiko apie 400 jų buvo grąžinti.

Kataras tikisi atlikti svarbų vaidmenį padedant grąžinti daugiau vaikų. Praėjusį mėnesį jis tarpininkavo grąžinant keturis ukrainiečių vaikus, įskaitant dvejų metų berniuką.

„Mūsų komanda tęsia darbą, – sekmadienį sakė D. Lubinecas. – Užduotis – sugrąžinti visus ukrainiečius namo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.