Lenkija siūlo Suomijai paramą dėl migrantų srauto, dėl kurio kaltinama Rusija

Lenkijos prezidentas pirmadienį pažadėjo Suomijai „politinę paramą“ po to, kai Helsinkis uždarė sienos perėjimo punktus su Rusija, reaguodamas į padidėjusį iš ten atvykstančių migrantų skaičių.

Lenkija.<br>Lenkijos pasieniečių/strazgraniczna.pl nuotr.
Lenkija.<br>Lenkijos pasieniečių/strazgraniczna.pl nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 8:42 PM

Praėjusią savaitę Helsinkis uždarė keturis sienos perėjimo punktus, teigdamas, kad Maskva siekia destabilizuoti Suomiją, leisdama kirsti sieną nelegaliems migrantams.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pavadino tai „hibridine ataka“ ir palygino su padėtimi prie rytinės Lenkijos sienos su Baltarusija.

Varšuva jau seniai kaltina Rusiją ir Baltarusiją organizuojant didelį srautą dokumentų neturinčių migrantų, bandančių kirsti ES sieną į Lenkiją.

„Deja, turime daugiau nei dvejų metų patirtį ginant savo sieną nuo migrantų spaudimo“, – sakė Lenkijos prezidentas žurnalistams, Varšuvoje priimdamas savo kolegą iš Suomijos Sauli Niinisto.

Suomija gali neabejotinai tikėtis Lenkijos politinės paramos, taip pat galėsime pasidalyti ir savo patirtimi“, – sakė A. Duda.

Rusija pirmadienį paneigė kaltinimus, kad ji siunčia migrantus prie Suomijos sienos, ir anksčiau perspėjo, kad Suomija gali uždaryti visus savo sienos perėjimo punktus.

„Toks sprendimas akivaizdžiai prieštarautų Suomijos nacionaliniams interesams“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksandras Gruško.

S. Niinisto sakė, kad situacija, su kuria susidūrė Suomija, yra labai panaši į tą, apie kurią pranešė Lenkija. „Atrodo, kad kai kurie migrantai, kurie bandė patekti į Europą per Lenkiją ir patyrė nesėkmę, dabar tęsia kelionę į šiaurę, prie Suomijos sienos“, – pridūrė jis.

Abi šalys davė suprasti, kad ES susitikimuose kels klausimą dėl padėties prie savo rytinių sienų.

„Ilgesnėje perspektyvoje neįmanoma, kad kiekviena šalis pati viena... bandytų spręsti situaciją, kuri iš karto po to gali kilti kaimyninėje šalyje“, – sakė Suomijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.