Dar vienas korupcijos atvejis Ukrainoje: kariuomenės dalinys galėjo pasisavinti daugiau nei 1 mln. JAV dolerių

Antradienį Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad nustačius, jog karinis dalinys netinkamai panaudojo daugiau nei 1 mln. JAV dolerių valstybės lėšų, pradėta baudžiamoji byla.

 V. Zelenskis.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 1:15 PM, atnaujinta Nov 21, 2023, 3:01 PM

Tyrimas pradėtas prezidentui Volodymyrui Zelenskiui siekiant įgyvendinti Vakarų reikalaujamas reformas ir stiprinant kovą su korupcija.

Ukrainos šiaurinėje Černihivo srityje įsikūrusio karinio dalinio auditas atskleidė kelis didelius pažeidimus, nuostoliai siekia 38,8 mln. grivinų (1,1 mln. JAV dolerių). „Didžiausias pažeidimas – nepagrįstai padidinta 2022 m. įsigytų generatorių kaina, dėl to patirta 37,1 mln. grivinų nuostolių“, – nurodė ministerija. „Be to, nuo 2022 m. spalio iki 2023 m. balandžio, kai generatoriai buvo žūtbūtinai reikalingi kariuomenei, dauguma jų nebuvo pristatyti į karinius dalinius, o kaupiami sandėliuose“, – sakoma pranešime ir priduriama, kad byla perduota teisėsaugos institucijoms.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos valdžia imasi priemonių išrauti korupciją gynybos ministerijoje iš dalies tam, kad nuramintų karinę pagalbą siunčiančias Vakarų sąjungininkes. Rugpjūtį V. Zelenskis atleido visus regionų pareigūnus, atsakingus už karių verbavimą, rugsėjį dėl korupcijos skandalų atleido gynybos ministrą. Anksčiau šį mėnesį prokurorai pranešė, kad du aukšti gynybos pareigūnai įtariami didelio masto sukčiavimo byloje, susijusioje su karinių uniformų pirkimu iš Turkijos firmos. Ukraina kovoja sunkią kovą su sistemine korupcija, plačiai paplitusia dar prieš karą. Kova su korupcija yra viena svarbiausių Ukrainos narystės Europos Sąjungoje sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.