Armėnijos premjeras N. Pašinianas vis labiau kritikuoja Rusiją

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas penktadienį pareiškė, kad Rusija nepristatė ginklų, už kuriuos Jerevanas jau yra sumokėjęs, ir apkaltino Rusijos žiniasklaidą destabilizuojant politinę padėtį jo šalyje.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2023, 3:49 PM

Šios pastabos išryškino didėjantį Armėnijos susipriešinimą su galinga sąjungininke po to, kai Rusijos taikdariai nesugebėjo užkirsti kelio Azerbaidžano puolimui, kurio tikslas buvo atkovoti Armėnijos kontroliuotą separatistinį Kalnų Karabacho anklavą.

„Yra problema, susijusi su (rusiškos) ginkluotės ir įrangos, už kurią mes jau sumokėjome, pristatymu“, – sakė N. Pašinianas per televiziją. – Šiuo metu vyksta diskusijos dėl šios problemos sprendimo mechanizmų“.

„Žinome, kad pačiai Rusijos Federacijai reikia ginklų“, – sakė jis, aiškiai užsimindamas apie Rusijos karą Ukrainoje.

Jis taip pat sakė, kad yra „tam tikrų problemų“ dėl dvišalio susitarimo, „numatančio, kad abiejų šalių žiniasklaida neturėtų kištis į vidaus reikalus ar destabilizuoti šalies vidaus politinę padėtį“, laikymosi.

N. Pašinianas sakė, kad Jerevanas pakvietė Maskvą surengti konsultacijas, „kad galėtume išspręsti šį klausimą draugiškoje ir normalioje atmosferoje“.

Armėnija priklauso Maskvos vadovaujamai Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijai (KSSO), kuri įpareigoja Rusiją ginti Armėniją užsienio invazijos atveju.

N. Pašinianas apkaltino KSSO, kad ji nevykdo šio įsipareigojimo, įskaitant atvejus, kai Armėnija pareiškė, kad jos kaimynas ir priešas Azerbaidžanas per pastaruosius trejus metus užėmė nedidelius jos teritorijos lopinėlius.

Ketvirtadienį Armėnija atsisakė dalyvauti Baltarusijoje vykusiame KSSO aukščiausiojo lygio susitikime ir tai buvo naujausia Jerevano nepasitenkinimo išraiška.

Rugsėjį per žaibišką karinę operaciją Azerbaidžanas iš Armėnijos separatistų pajėgų atkovojo separatistinį Karabacho regioną, kurį Armėnija kontroliavo tris dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.