Taipėjus: Taivano sąsiauriu praplaukė Australijos karo laivas

Taivano Nacionalinės gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad Taivano sąsiauriu – jautriu vandens keliu, kuris skiria demokratiškai valdomą salą nuo Kinijos – praplaukė Australijos karo laivas.

Taipėjus: Taivano sąsiauriu praplaukė Australijos karo laivas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taipėjus: Taivano sąsiauriu praplaukė Australijos karo laivas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2023, 8:34 AM

Jis į sąsiaurį įplaukė ketvirtadienį ir judėjo pietų kryptimi, nurodė ministerija ir pridūrė, kad „Taivano kariuomenė stebėjo situaciją jūroje ir oro erdvėje, ji buvo normali“.

180 km sąsiauris yra svarbus laivybos maršrutas, tačiau jis taip pat tarnauja kaip Pekino įtemptų geopolitinių grumtynių vieta. Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Taivano kariuomenė praktiškai kasdien stebi laivus aplink salą ir fiksuoja Kinijos karo lėktuvų įsiveržimus į jos oro gynybos zoną.

JAV vis pasiunčia savo karo laivus per Taivano sąsiaurį, o pastaraisiais metais šiuo vandens keliu praplaukė ir Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos bei Australijos karo laivai, sukeldami aršią Pekino reakciją.

Apie ketvirtadienį atliktus manevrus pranešta po Australijos premjero Anthony Albanese vizito Kinijoje, kuris buvo surengtas anksčiau šį mėnesį ir kurį ministras pirmininkas pavadino „labai teigiamu“.

Tačiau praėjusią savaitę Australijos gynybos ministras nurodė, kad vandenyse prie Japonijos buvo sužeisti karinio jūrų laivyno narai iš laivo „HMAS Toowoomba“, kurie galimai nukentėjo nuo Kinijos karo laivo paskleistų sonaro impulsų.

A. Albanese teigė, kad Kinijos karo laivas elgėsi „pavojingai... ir neprofesionaliai“. Pekinas atmetė šiuos kaltinimus kaip „neapgalvotus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.