Vokietijos žvalgyba įspėja apie padidėjusią teroro išpuolių grėsmę: ES šalys ruošiasi galimiems scenarijams

Trečiadienį Vokietijos Federalinė konstitucijos apsaugos tarnyba (BfV) pareiškė, kad islamistų teroro išpuolių Vokietijos teritorijoje pavojus itin padidėjo.

Vokietijos policijos pareigūnai stovi prie daugiabučio namo per reidą prieš palestiniečių islamistų grupuotę „Hamas“ remiančius asmenis Berlyne.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos policijos pareigūnai stovi prie daugiabučio namo per reidą prieš palestiniečių islamistų grupuotę „Hamas“ remiančius asmenis Berlyne.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 9:22 AM

Tarnyba teigė, kad padidėjusi išpuolių prieš žydų bendruomenę arba „visus Vakarus“ rizika atsirado po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio ir Izraelio atsakomosios karinės kampanijos Gazos Ruože.

BfV grėsmės vertinime agentūros vadovas Thomas Haldenwangas teigė, kad islamistų išpuolių grėsmė jau seniai tvyrojo Vokietijoje. „Ne kartą pabrėžiau, kad islamistų išpuolis Vokietijoje gali būti įvykdytas bet kurią dieną“, – sakė jis.

Tačiau T.Haldenwangas teigė, kad dėl dabartinio smurto Izraelio ir palestiniečių teritorijose padažnėjo raginimai smurtauti „džihadistų spektre“.

„Dėl to gali radikalizuotis vieni veikiantys nusikaltėliai, kurie paprastomis priemonėmis puola „minkštus taikinius“, – įspėjo T.Haldenwangas. – Pavojus yra realus ir didesnis nei ilgą laiką.“

Ataskaitoje pažymima, kad į konfliktą vis labiau įtraukiamos tokios organizacijos kaip vadinamoji Islamo valstybės (IV) kovotojų grupuotė ir „Al Qaeda“.

Nors anksčiau tarp šių grupių ir „Hamas“ būta ideologinių skirtumų, vertinime pažymima, kad „antisemitizmas sudaro bendrą vardiklį“.

„Hamas“ išpuolio mastas ir su juo susijęs pasaulinis viešumas motyvuoja IV ir „al-Qaeda“ reikšti paramą, kuri anksčiau atrodė sunkiai įsivaizduojama, – teigiama ataskaitoje. – Dėl to labai padidėjo galimų teroristinių išpuolių prieš žydų ir Izraelio žmones bei institucijas, taip pat prieš „Vakarus“ apskritai, rizikos potencialas.“

Padidėjusi grėsmė visoje Europoje

BfV pažymėjo, kad pastarosiomis savaitėmis kai kuriose kaimyninėse Europos šalyse buvo įvykdyti teroro išpuoliai, o kai kurie nusikaltėliai aiškiai užsiminė apie Artimųjų Rytų konfliktą.

„Šiomis aplinkybėmis kelios ES valstybės partnerės jau padidino savo nacionalinio pavojaus dėl teroro lygį“, – teigė agentūra.

Vokietijos valdžios institucijos jau paskelbė, kad po spalio 7 d. išpuolio Izraelyje didina žydų ir žydų institucijų saugumą. BfV taip pat pranešė, kad dirbama siekiant užkirsti kelią išpuoliams per didelius renginius.

Šį mėnesį atliktos apklausos rezultatai parodė, kad dauguma vokiečių mano, jog dėl tebesitęsiančio smurto Artimuosiuose Rytuose tikėtini išpuoliai su daugybe aukų.

Praėjusį mėnesį Prancūzijoje ir Belgijoje įvyko du islamistų kovotojų išpuoliai, per kuriuos žuvo trys žmonės. Šiose dviejose šalyse, taip pat Austrijoje, Slovėnijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje buvo padidintas terorizmo grėsmės pavojaus lygis.

Izraelio ir „Hamas“ karas prasidėjo spalio 7 d. „Hamas“ išpuoliu pietų Izraelyje, per kurį žuvo daugiau kaip 1 200 žmonių, daugiausia civilių. Kovotojai pagrobė apie 240 žmonių ir išsivežė juos į Gazos Ruožą.

Izraelis atsakė oro kampanija Gazos Ruože ir antžemine invazija. Pasak „Hamas“ valdomos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos, žuvo daugiau kaip 13 300 palestiniečių.

„Hamas“ grupuotė Vokietijoje, ES ir JAV priskiriama teroristinei organizacijai.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.