Londono teisme – lietuvis: meilė kolegei sujaukė protą, laimingą pabaigą aptemdė jo planą išardžiusi policija

​Lapkričio 30 d. Jungtinėje Karalystėje ketveriems metams ir penkiems mėnesiams buvo nuteistas 44 metų lietuvis Andrejus Martynovas. Vyras įkliuvo dėl padirbtų kalėjimo kamerų raktų formų. Apie jas jis gyrėsi savo bendradarbei, kuria buvo stipriai susižavėjęs, praneša britų žiniasklaida.

Lietuvis įkliuvo ilgam, už padirbinėtus kalėjimo raktus.<br>lrytas.lt koliažas.
Lietuvis įkliuvo ilgam, už padirbinėtus kalėjimo raktus.<br>lrytas.lt koliažas.
JK policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JK policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalėjimo raktai.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kalėjimo raktai.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kalėjimo kamera.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kalėjimo kamera.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 2, 2023, 12:47 PM

Lietuvis atskleidė visą savo planą: kolegei nurodė, kad ketina raktus parduoti už 100 tūkst. svarų (apie 116 tūkst. eurų), o vėliau pradėti naują gyvenimą Trinidado saloje, Karibuose.

44 metų A. Martynovas žinutėmis atvirai flirtavo su bendradarbe ir pakvietė ją į Karibus vykti kartu. Jie abu dirbo pietvakarių Londono kalėjime.

Kaip rašo „Daily Mail“, lietuvis įsidarbino privačioje pastatų valdymo įmonėje „Carillion“, kuri turėjo valstybinę sutartį su kalėjimu, ir pradėjo dirbti, nors beveik nemokėjo nė žodžio angliškai.

Lietuvių kilmės A.Martynovas prisipažino kaltu dėl vieno nusižengimo valstybės tarnyboje, padaryto 2019 m. rugsėjo 12 d. arba anksčiau, t. y. kai nelegaliai padirbinėjo raktų formas.

„Bet kas, turėdamas prieigą prie šių raktų, galėjo paleisti bet kurį iš 1500 kalinių ir leisti jiems patekti į teritoriją iki pat kalėjimo sienos“, – Jk teismui pasakojo prokuroras Richardas Jobas.

„HMP Wandsworth“ yra B kategorijos kalėjimas, kuriame laikomi žudikai, teroristai ir organizuoto nusikalstamumo nariai.

Pareigūnai išleido mažiausiai 422 tūkst. svarų sterlingų (apie 490 tūkst. eurų), kadangi turėjo pakeisti 840 spynų ir 1172 raktus.

„Didžiausia bausmė už šiuos nusikaltimus yra laisvės atėmimas iki gyvos galvos, o kaltinamojo kaltė yra akivaizdžiai didelė. Tai sunkus nusikaltimas, kurio motyvas – finansinė nauda“, – nurodė R.Jobas.

Žala yra didelė dėl akivaizdžios grėsmės visuomenei ir, gubernatoriaus žodžiais tariant, dėl „akis badančių“ išlaidų, kurias reikėjo skirti šio kaltinamojo padarytai žalai atitaisyti.

Pats A.Martynovas neigė, kad turėjo kokių nors piktų ar finansinių motyvų padirbinėti raktus, ir tvirtino, kad neva norėjo susipažinti, kaip veikia griežto saugumo kalėjimo raktai.

Teismas surengė posėdį, kuriame jis davė parodymus, tačiau teisėjas Rajeevas Shetty atmetė jo teiginius, taip pat išklausė „HMP Wandsworth“ bendradarbės Sabrinos Ghany, kuri patikino, kad A.Martynovas buvo ją įsimylėjęs.

Jis jai pasakojo, kad galėtų finansuoti jų naują gyvenimą Karibuose, parduodamas padirbtus raktus nusikalstamo pasaulio veikėjui.

Netrukus vyro pasigyrimus S.Ghany perdavė policijai. Pareigūnai A.Marynovo namuose surengė reidą ir kojinių stalčiuje aptiko dvi greitai džiūstančias cemento formas su trimis raktų atspaudais.

S.Ghany, projektų su „HMP Wandsworth“ prižiūrėtoja, anksčiau teismui teigė, kad ji buvo viena iš dviejų bendradarbių, kurie kartu su A.Martynovu išėjo paminėti jo gimtadienio vietiniame bare.

„Jis man pasakė, kad jam patinku ir kad jis manimi domisi, padarė du raktų rinkinius ir ketino juos parduoti. Sakė, kad parduos juos po 50 tūkst. svarų (apie 58 tūkst. eurų) ir pradės naują gyvenimą. Tai nuskambėjo kaip pokštas, ir aš jo rimtai nepriėmiau. Tai neskambėjo nuoširdžiai“, – prisiminė S.Ghany.

„Vėliau mes gėrėme alų vietiniame bare ir jis pasakė, kad nori parduoti raktus ir kad jau turi pirkėją. Jis sakė, kad yra susidomėjusi moteris ir kad galėtume išvykti į Trinidadą ir ten patogiai gyventi“, – kalbėjo ji.

„Jis buvo labai rimtas ir labai užsispyręs, o aš į tai nereagavau, bet jis tai kartojo per daug kartų, todėl apie tai pranešiau atitinkamoms instancijoms“, – tęsė S.Ghany.

„Tiesa, „Facebook“ būta itin flirtuojančio turinio, bet aš jį ištryniau ir jo atsiprašiau“, – pridūrė ji.

Nėra jokių įrodymų, kad A.Martynovas spėjo panaudoti formas raktams padirbti, tačiau jas radus buvo pakeisti visi raktai ir spynos visame kalėjime.

A. Martynovą teisme palaikė jo žmona ir brolis.

Teisėjas R.Shetty apibendrino sudėtingą lietuvio istoriją: „Jūs gaminote trijų skirtingų tipų kalėjimo raktų formas naudodamas greitai džiūstančio cemento formą.

Formos galėjo būti naudojamos raktams, kuriais būtų galima atidaryti kameras ir korpuso duris, gaminti, tačiau apie tai sužinota tik tada, kai apie savo veiklą papasakojote vienai darbuotojai, kuria romantiškai susidomėjote.

Jūs sakėte, kad turite pirkėją, kuris sumokės 100 tūkst. svarų sterlingų (apie 116 tūkst. eurų), kurie leistų jums pradėti naują gyvenimą užsienyje. Ji jumis nesusidomėjo ir pranešė apie jus taip pat dėl jūsų kalbų apie mobiliųjų telefonų importą į kalėjimą siekiant pasipelnyti.

Aš atmetu, kad šios formos buvo sukurtos dėl susižavėjimo mergina ar susidomėjimo kalėjimo veikla. Tai buvo daroma siekiant pelno, nors nėra jokių įrodymų, kad kada nors turėjote pirkėją ar uždirbote pinigų. Kai kas iš to, ką jai pasakojote, buvo pagyrūniška ar bravūriška. Visa tai buvo didžiulis pasitikėjimo jumis pažeidimas“, - apibendrino teisėjas.

A.Martynovas pradėjo dirbti „HMP Wandsworth“ 2017 m. balandžio mėn. ir buvo visiškai apmokytas jautrių saugumo procedūrų. Jis turėjo kalėjimo raktus, kuriuos pasiimdavo darbo dienos pradžioje, ir galėjo patekti į kalėjimo korpusus ir kameras.

Policija jo namuose taip pat rado du indus su kanapėmis, kurias A.Martynovas teigė nusipirkęs iš dviratininko Vandsvorto parke už 80 svarų (apie 93 eurų).

Padedamas vertėjo, A.Martynovas teismui pasakojo, kad formas gamino be jokių blogų intencijų, norėdamas lengviau suprasti kalėjimo spynų subtilybes.

„Kaliniai užkerta spynas ir aš pagalvojau, kad galėčiau pasigaminti įrankį spynoms atidaryti“, – gynėsi jis.

„Norėjau išmokti atrakinti spynas, norėjau sužinoti, kaip veikia kalėjimo spynos, kad galėčiau greičiau atlikti iškvietimus ir grįžti namo. Pasigaminau formas ir vieną dieną parsinešiau jas namo kišenėje. Nenorėjau jų išmesti, jei kas nors atpažintų, kad tai kalėjimo raktai.

Supratau, kad padariau kvailą klaidą, ir norėjau sudaužyti formas, kai žmonos nebus namie, bet neturėjau progos“, – aiškinosi nusikaltėlis.

A.Martynovas juokėsi iš prielaidos, kad už vieną padirbtą raktą galėtų imti 50 tūkst. svarų sterlingų (apie 58 tūkst. eurų), tvirtindamas, kad su S.Ghany apie tai nekalbėjo.

„Apie kalėjimo raktus išvis nieko nekalbėjome, – sakė jis. – Buvo bloga idėja gaminti formas, aš tai pripažįstu. Todėl aš juos išėmiau, kad sunaikinčiau.“

Laukdamas nuosprendžio A.Martynovas buvo nuvykęs į Lietuvą dalyvauti tėvo laidotuvėse.

„Jam tenka papildomas kaltės krūvis, nes būtent žinia apie šią bylą, pasiekusi jo tėvą Lietuvoje, sukėlė insultą, nuo kurio jis mirė“, – pridėjo lietuvio advokatas Ryanas Brennanas.

Advokatas suabejojo, ar padirbtos formos būtų buvusios naudingos nusikalstamam pasauliui.

„Abejotina, ar iš šių formų būtų buvę galima pagaminti tinkamus naudoti raktus. Nuo šių formų pagaminimo iki žalos dar reikia nueiti nemažą atstumą.

Šiandien (Lapkričio 30 d.) jis tikriausiai grįš į Vandsvortą, o tai jam tikriausiai bus labai sunku. Tai gali būti panašu į kalėjimo pareigūno kelionę į areštinę ir buvimą kitoje stiklo pusėje.

Jis padarė katastrofišką klaidą, kažką, kas neatitinka jo charakterio“, – kalbėjo R.Brennanas, prašydamas teismo įvertinti tai, kad A.Martynovas po laidotuvių grįžo į Jungtinę Karalystę ir nesusigundė pabėgti.

Parengta pagal „Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.