A. Lukašenka Pekine susitiks su Xi Jinpingu

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka, jo kanceliarijos duomenimis, sekmadienį ir pirmadienį lankysis Kinijoje. Pirmadienį jis susitiks su Kinijos vadovu Xi Jinpingu, pranešė kanceliarija. Pagrindinės pokalbių temos bus „prekyba, ekonomika, investicijos ir tarptautinis bendradarbiavimas“. Ar A. Lukašenka jau atvyko į Kiniją, kol kas neaišku.

A. Lukašenka.<br>Imago/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2023, 12:47 PM, atnaujinta Dec 3, 2023, 5:49 PM

Baltarusijos diktatorius ir artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas pastarąjį kartą Pekine lankėsi vasario gale. Tada jis per pokalbius su Xi Jinpingu aptarė Rusijos karą Ukrainoje. A. Lukašenka pabrėžė neribotą paramą tuometinėms Kinijos tarpininkavimo pastangoms, kurios Vakaruose buvo įvertintos skeptiškai.

Xi Jinpingas savo ruožtu Kinijos ir Baltarusijos draugystę pavadino „nesugriaunama“. Abi pusės turi nuolat stiprinti abipusį politinį pasitikėjimą ir likti tikrais draugais ir gerais partneriais, po vizito tada rašė kinų žiniasklaida. Rugpjūtį Baltarusijoje lankėsi Kinijos gynybos ministras LI Shangfu. Šio duomenimis, buvo kalbama apie glaudesnį karinį bendradarbiavimą su Rytų Europos šalimi.

Ar dabar numatytame A. Lukašenkos ir Xi Jinpingo susitikime bus aptariama ir padėtis Ukrainoje, prezidento kanceliarija Minske nenurodė. Nepaisant pakartotinių Vakarų raginimų, Pekinas, kuris yra artimas Maskvos partneris, iki šiol nėra oficialiai pasmerkęs Rusijos pradėto karo.

Kinija teigia, kad Rusijos kare prieš kaimyninę šalį užima neutralią poziciją. Baltarusija ribojasi ir su Ukraina, ir su Rusija ir dėl savo vaidmens remiant invaziją yra sulaukusi Vakarų sankcijų. Rusija, pritarus A. Lukašenkai, naudojosi Baltarusijos teritorija Ukrainai pulti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.