R. Abramovičius pateikė aštrų atsaką Lietuvai: tai – gėdinga

Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius sukritikavo Lietuvos pastangas peržiūrėti pilietybės įstatymą, leidusį jo vaikams gauti lietuviškus pasus, skelbia „Bloomberg“.

R. Abramovičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. Abramovičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 9:06 AM, atnaujinta Dec 8, 2023, 11:47 AM

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį pareiškė, kad jos ministerija rengia pataisą, kuri suteiktų vyriausybei platesnes teises atimti pilietybę iš žmonių nacionalinio saugumo sumetimais.

Pasiūlymas atsirado po to, kai buvo pranešta, kad Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius, kuriam taikomos Europos Sąjungos sankcijos, likus kelioms savaitėms iki apribojimų įsigaliojimo dalį savo turto esą perdavė dviem savo vaikams, turintiems Lietuvos pasus. Lietuva yra ištikima Ukrainos rėmėja ir praeityje yra panaikinusi dvigubą pilietybę asmeniui, kurį laikė Kremliaus rėmėju.

„Pono R.Abramovičiaus vaikai, kaip ir visi kiti persekiojamų Lietuvos žydų palikuonys, turi absoliučią teisę į savo pilietybę, – sakoma jo atstovės spaudai pareiškime. – Faktas, kad Lietuvos Vyriausybė nepaminėjo šio konteksto, yra klaidinantis ir gėdingas.“

Siūlomas pasiūlymas leistų Lietuvai atimti pilietybę dėl grėsmės nacionaliniam saugumui, taip pat ir tiems, kurie pasus įgijo kilmės pagrindu. Šalis suteikia pilietybę palikuonims asmenų, kurie ją turėjo iki 1940 m.

Vis dėlto Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sukritikavo siūlomą pakeitimą ir paragino peržiūrėti, ar R.Abramovičiaus šeima nepažeidė sankcijų. Jis taip pat patvirtino, kad pilietybės buvo suteiktos pagal Lietuvos įstatymus.

„Nėra gerai nuolat keisti mūsų įstatymus, nukreiptus į konkretų atvejį, konkrečius asmenis, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G.Nausėda. – Mes tai darėme praeityje. Bet jeigu tai taps masine praktika, tuomet nemanau, kad mūsų šalis eis teisinės valstybės keliu.“

Du iš septynių milijardieriaus vaikų turėjo Lietuvos pilietybę, kai jis 2022 m. vasarį ir kovą perleido jiems patikėjimo fondų nuosavybę, teigia tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, bendradarbiaujanti su Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos atskleidimo projektu, kuri taip pat teigė, kad šiame žingsnyje nebuvo nieko neteisėto.

Tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, kad Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes, trečiadienį paskelbė siena „Siena“.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A. Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Kada Lietuvos pasą įgijo oligarcho dukra A. Abramovič nėra aišku – dokumentuose aptiktas tik jos lietuviško paso numeris bei nurodyta Lietuvos pilietybė. Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

Migracijos departamentas situacijos nekomentavo.

Metų pradžioje britų leidinys „The Guardian“ paskelbė, kad prieš prasidedant plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą R. Abramovičius didžiąją dalį savo turto perskirstė savo septyniems vaikams. Skaičiuojama, kad perleisto turto vertė – mažiausiai 4 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.