O. Scholzas: Vokietijos gerovės sistema net ir biudžeto krizės akivaizdoje „nebus išardyta“

Vokietijos biudžeto krizės negalima išspręsti „išardant“ šalies socialinės apsaugos sistemą, šeštadienį savo kolegoms socialdemokratams pareiškė kancleris Olafas Scholzas.

O. Scholzas.<br>EPA-ELTA nuotr.
O. Scholzas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 2:05 PM, atnaujinta Dec 9, 2023, 2:06 PM

O. Scholzo vyriausybė sprendžia, kaip užkamšyti didžiulę 17 mlrd. eurų skylę kitų metų biudžete po svarbios teismo nutarties, kuria buvo atmesti skolinimusi paremti išlaidų planai.

Kol kas neaišku, kaip trijų partijų koalicija padengs šį deficitą, nes bet koks sprendimas greičiausiai paveiks svarbiausius bent vienos iš partijų prioritetus.

O. Scholzas, kalbėdamas savo Socialdemokratų (SPD) partijos konferencijoje Berlyne, gyrė Vokietijos socialinės apsaugos sistemą kaip vieną didžiausių šalies pasiekimų. Jis pavadino ją šalies klestėjimo pagrindu ir DNR dalimi, kai nė vienas žmogus nelieka pamirštas.

„Vokietijoje gerovės valstybė nebus išardyta“, – pažadėjo O. Scholzas.

Kancleris toliau veda derybas dėl biudžeto su žaliųjų vicekancleriu Robertu Habecku ir finansų ministru Christianu Lindneriu iš Laisvųjų demokratų partijos (FDP). Kol kas susitarti nepavyksta, todėl vis labiau tikėtina, kad vyriausybė naujus metus pradės neturėdama tinkamai patvirtinto biudžeto.

O. Scholzas pripažino sunkumus ir būtinybę siekti kompromiso, tačiau išreiškė įsitikinimą, kad biudžeto krizė bus išspręsta. „Mūsų užduotis nėra neįveikiama. Mums tiesiog reikia susitarti“, – sakė jis.

Rytų Vokietijos Saksonijos žemės premjeras Michaelis Kretschmeris, vienas iš opozicinio centro dešiniųjų CDU/CSU bloko lyderių, interviu laikraščiui „Welt am Sonntag“ pakartojo raginimus mažinti socialines išlaidas.

Darbingi žmonės turėtų gauti gerokai mažesnes socialines išmokas arba visai jų negauti, sakė M. Kretschmeris. Jis taip pat kritikavo vyriausybės planus didinti socialines išmokas siekiant kompensuoti infliacijos poveikį.

Šeštadienį O. Scholzas gynė išmokų didinimą kaip būtiną ir teisingą.

Naujai atvykę Ukrainos pabėgėliai taip pat nebeturėtų iš karto gauti pašalpų Vokietijoje, sakė M. Kretschmeris. Jo teigimu, Vokietijoje dirba tik 19 proc. ukrainiečių pabėgėlių, palyginti su 60–70 proc. kitose ES šalyse, nors daugybė laisvų darbo vietų lieka neužpildytos.

„Visi mato, kad kažkas čia negerai“, – sakė M. Kretschmeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?