Teksaso aukščiausiasis teismas užblokavo sprendimą leisti atlikti moteriai negyvybingo vaisiaus abortą

Teksaso aukščiausiasis teismas penktadienio vakarą laikinai užblokavo skubų abortą moteriai, kurios vaisius buvo pripažintas negyvybingu – šioje atidžiai stebimoje byloje išryškėjo teisiniai pavojai, su kuriais susiduria gydytojai ir pacientai, kai kalbama apie šią procedūrą.

Demonstracija už abortus Teksase.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Demonstracija už abortus Teksase.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 11:01 AM, atnaujinta Dec 9, 2023, 11:02 AM

Teksaso generalinis prokuroras Kenas Paxtonas kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą su prašymu blokuoti 31 metų dviejų vaikų motinos Kate Cox nėštumo nutraukimą po to, kai apygardos teisėja nusprendė, kad moteris, kurios nėštumas kelia potencialią grėsmę gyvybei, gali pasidaryti abortą.

Teksase galioja vieni griežčiausių šalyje abortų įstatymai, draudžiantys abortus net išprievartavimo ar incesto atvejais.

Apygardos teisėja Maya Guerra Gamble ketvirtadienį pareiškė, kad 20 savaičių nėščiai K. Cox turėtų būti leista pasidaryti abortą pagal Teksaso įstatymo nuostatą dėl medicininių išimčių, leidžiančią atlikti šią procedūrą, kai kyla pavojus moters sveikatai.

Tačiau konservatyvusis respublikonas K. Paxtonas prieštaravo šiai išvadai, sakydamas, kad „aktyvistės“ teisėjos sprendimas „neapsaugo ligoninių, gydytojų ar kitų asmenų nuo civilinės ir baudžiamosios atsakomybės už Teksaso abortų įstatymų pažeidimus“.

Teksaso aukščiausiasis teismas penktadienio vakarą nurodė laikinai sustabdyti apygardos teismo sprendimo vykdymą, teigiama K. Cox advokatų paviešintoje teismo nutartyje.

CNN, „Houston Chronicle“ ir „New York Times“ pranešė apie Aukščiausiojo teismo sprendimą.

„Nors vis dar tikimės, kad teismas galiausiai atmes valstijos prašymą ir padarys tai greitai, šiuo atveju baiminamės, kad teisingumo vilkinimas reikš teisingumo nebuvimą“, – teigė K. Cox atstovavusi Reprodukcinių teisių centro advokatė Molly Duane po to, kai Aukščiausiasis teismas sustabdė bylos nagrinėjimą.

„Kalbame apie skubią medicininę pagalbą. Kate jau yra 20 savaičių nėščia. Štai kodėl žmonės neturėtų maldauti sveikatos priežiūros paslaugų teisme“, – sakė ji.

Reprodukcinių teisių centras teigė manantis, kad Teksaso atvejis yra pirmasis, kai moteris kreipiasi į teismą dėl leidimo atlikti skubų abortą nuo 1973 metų, kai buvo priimtas sprendimas byloje Roe prieš Wade.

Teksaso gydytojams, pripažintiems kaltais dėl abortų darymo, gresia iki 99 metų kalėjimo, baudos iki 100 000 JAV dolerių ir gydytojo licencijos atėmimas.

Nors valstijos įstatymas leidžia daryti abortus tais atvejais, kai motinos gyvybei gresia pavojus, gydytojai teigia, kad jo formuluotė yra neaiški, todėl jiems gresia teisinės pasekmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.