Australija pristatė imigrantų skaičiaus mažinimo planą

Australija pirmadienį pristatė planus sumažinti į šalį atvykstančių imigrantų skaičių, taip tikėdamasi pažaboti po pandemijos kilusį jų antplūdį ir sumažinti rinkėjų pyktį dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų.

Australija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Australija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 11:05 AM, atnaujinta Dec 11, 2023, 11:06 AM

Šalies centro kairiųjų leiboristų vyriausybė paskelbė daugybę priemonių, kuriomis apsunkinamas atvykimas į šalį visiems – nuo užsienio studentų iki žemos kvalifikacijos darbuotojų, įskaitant griežtesnius anglų kalbos reikalavimus ir didesnę darbo užmokesčio kartelę.

Praėjusiais metais į šalį atvyko maždaug pusė milijono laikinųjų migrantų – tai buvo popandeminis pakilimas po keletą metų trukusio sienų uždarymo.

Vyriausybė tikisi, kad dėl jos reformų ir trumpalaikių tendencijų 2024–2025 metais šis skaičius sumažės iki 250 000.

„Ketiname užtikrinti, kad migrantų skaičius būtų suvaldytas“, – sakė vidaus reikalų ministrė Clare O‘Neil, apžvelgdama 100 puslapių strategiją, su kuria susipažino agentūra AFP.

Nepaisant beveik rekordinio užimtumo lygio, australai vis labiau nusivilia kylančiomis kainomis ir akis badančia nekilnojamojo turto rinka.

Analitinis centras Grattano institutas yra vienas iš tų, kurie sieja didelį imigracijos lygį su augančiomis nuomos kainomis.

C. O‘Neil pabrėžė, kad imigracija yra labai svarbi Australijos klestėjimui, o užsienio darbuotojus apibūdino kaip „ypatingą padažą“, dėl kurio Australija tapo didi šalis.

„Faktiškai viskas, ką mes, kaip šalis, nuveikėme ir kas buvo tikrai svarbu, yra susiję su kvietimu geriausiems ir gabiausiems žmonėms iš viso pasaulio atvykti ir mums padėti“, – sakė ji.

Tačiau, atsižvelgdama į didėjantį visuomenės nerimą, ji taip pat pažadėjo „sukurti geriau suplanuotą sistemą, liečiančią tokius svarbius dalykus kaip būstas“.

Sekmadienį jos vyriausybė pareiškė, kad smarkiai padidins mokesčius užsieniečiams, kurie perka būstus ir palieka juos tuščius.

Nuomos kainos kai kuriuose Sidnėjaus ir Melburno rajonuose per pastaruosius metus pakilo apie 25 proc.

Australijos katalikų universiteto imigracijos istorijos ekspertė Rachel Stevens sakė, kad pragyvenimo išlaidų didėjimo susiejimas su imigracija yra klaidingas ir kelia pavojų, kad 2,2 mln. žmonių, kuriems išduotos laikinosios vizos, gali tapti atpirkimo ožiais.

„Tai visiškai skirtingi dalykai, – sakė ji, be kitų veiksnių, paminėdama didėjančių palūkanų normų poveikį ir po COVID-19 uždarymų pakilusias rinkas. – Kai trūksta išteklių, nesvarbu, ar tai būtų darbo vietos, ar būstas, žmonės daugelyje šalių labai dažnai dėl to kaltina imigrantus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.