Stokholme ir Osle vykusiose ceremonijose įteiktos Nobelio premijos

Įkalintos Irano žmogaus teisių aktyvistės Narges Mohammadi vaikai sekmadienį Oslo rotušėje vykusioje ceremonijoje jos vardu atsiėmė Nobelio taikos premiją.

Nobelio premijos įteikimo ceremonija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nobelio premijos įteikimo ceremonija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 10:01 AM, atnaujinta Dec 11, 2023, 10:02 AM

Septyniolikmečiai dvyniai Kiana ir Ali Rahmani susirinkusiesiems Oslo rotušėje perskaitė savo motinos kalbą, kurią ji parašė būdama Irano Evino kalėjime.

Kitų premijų, įskaitant literatūros, fizikos ir chemijos, laureatai šių metų apdovanojimus atsiėmė Stokholme. Kiekvienam laimėtojui skirta po 11 milijonų Švedijos kronų (apie 1 mln. JAV dolerių).

Pasak Norvegijos Nobelio komiteto, N. Mohammadi buvo suimta 13 kartų ir penkis kartus nuteista iš viso 31 metams kalėjimo ir 154 kirčiais rykštėmis. Ji ne kartą yra pranešusi apie seksualinį smurtą ir kitokį netinkamą elgesį Evino kalėjime.

Ceremonijos metu scenoje buvo palikta tuščia kėdė, skirta N. Mohammadi. Už jos kabojo laureatės portretas palaidais plaukais – priminimas apie Irane moterims privalomą dėvėti galvos apdangalą.

Norvegijos Nobelio komitetas taikos premiją jai skyrė „už kovą prieš moterų priespaudą Irane ir už žmogaus teises bei laisvę visiems“.

Apdovanojimu taip pat siekiama pagerbti visą judėjimą, kuris išvedė į Irano gatves šimtus tūkstančių žmonių protestuoti su šūkiu „Moteris, gyvybė, laisvė“.

Savo kalboje Nobelio premijos įteikimo proga N. Mohammadi sakė, kad ji yra viena iš milijonų išdidžių ir atkaklių Irano moterų, kurios sukilo prieš priespaudą, diskriminaciją ir tironiją.

„Šią žinutę rašau iš už aukštų ir šaltų kalėjimo sienų“, — rašė ji savo kalboje ir išreiškė viltį, kad apdovanojimas padės sustiprinti aktyvistų judėjimą Irane, reikalaujant žmogaus teisių ir sąžiningo elgesio iš šalies griežtosios linijos islamistų vyriausybės.

„Esu Irano moteris, išdidi ir garbinga civilizacijos bendrakūrėja, šiuo metu patirianti despotiškos religinės vyriausybės priespaudą“, – tęsė ji.

Tuo tarpu Stokholme Švedijos karalius Karolis XVI Gustavas įteikė šių metų Nobelio premijas fizikos, chemijos, medicinos ir ekonomikos mokslo kategorijose, taip pat Nobelio literatūros premiją.

Nobelio literatūros premijos komiteto pirmininkas Andersas Olssonas pagerbė šių metų laureatą, norvegų dramaturgą, rašytoją ir poetą Joną Fosse ir sakė, kad jo kūryba pasakoja apie sunkumus ieškant gyvenimo kelio.

„Jonas Fosse nėra sunkus rašytojas. Jis kalba paprastais žodžiais ir rašo apie išgyvenimus, kuriuos mes visi esame patyrę: išsiskyrimą, mirtį ir meilės pažeidžiamumą“, – sakė A. Olssonas per apdovanojimo ceremoniją.

Mokslo kategorijose Ferencas Krauszas, Anne L‘Huillier ir Pierre‘as Agostini atsiėmė Nobelio fizikos premiją už bendrą darbą elektronų tyrimų srityje.

Ši mokslininkų grupė rado būdą, kaip generuoti itin trumpus šviesos impulsus, kuriuos galima naudoti itin greitam elektronų judėjimui matuoti. Prancūzijoje gimusi A. L‘Huillier yra tik penktoji moteris, apdovanota Nobelio fizikos premija.

Nobelio chemijos premija skirta JAV mokslininkams Moungi Bawendi, Louisui Brusui ir Aleksejui Ekimovui už kvantinių taškų, kurie naudojami šiuolaikiniuose kvantinių taškų šviesos diodų (QLED) televizoriuose ir gali pagerinti spalvų bei vaizdo kokybę, atradimą ir plėtojimą.

Nobelio medicinos premija paskirta Katalinai Karikó ir Drew Weissmanui, kurių darbas mRNR technologijos srityje leido sukurti vakcinas nuo koronavirusų.

Nobelio ekonomikos premija paskirta JAV ekonomistei Claudiai Goldin už moterų vaidmens darbo rinkoje tyrimus.

Laureatai buvo paskelbti spalio mėnesį, o apdovanojimai jiems tradiciškai įteikiami per premijos steigėjo švedų chemiko Alfredo Nobelio, kuris didžiulį turtą susikrovė išradęs dinamitą, mirties metines.

1833–1896 metais gyvenęs A. Nobelis savo turtą paaukojo įsteigti premijoms, kuriomis jis norėjo įvertinti didžius žmonijos pasiekimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.