Pekino ir Briuselio santykiai – kryžkelėje: atskleidė, kas slypi už gražių žodžių

Įvyko Europos Sąjungos ir Kinijos aukščiausiojo lygio vadovų susitikimas. Jo metu Europos Sąjungos vadovai susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, aptarė ekonominius santykius, Rusijos karą Ukrainoje, tragiškus įvykius Artimuosiuose Rytuose, tvyrančią įtampą dėl Taivano, klimato krizę ir žmogaus teisių problemas Kinijoje.

Įvyko Europos Sąjungos ir Kinijos aukščiausiojo lygio vadovų susitikimas. Charles'as Michelis, Xi Jinpingas ir Ursula Von der Leyen. <br> EPA-ELTA nuotr. 
Įvyko Europos Sąjungos ir Kinijos aukščiausiojo lygio vadovų susitikimas. Charles'as Michelis, Xi Jinpingas ir Ursula Von der Leyen. <br> EPA-ELTA nuotr. 
Įvyko Europos Sąjungos ir Kinijos aukščiausiojo lygio vadovų susitikimas.<br> EPA-ELTA nuotr. 
Įvyko Europos Sąjungos ir Kinijos aukščiausiojo lygio vadovų susitikimas.<br> EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 1:04 PM

Briuselio vadovai atvyko su ekonominių problemų sąrašu, o Pekino pagrindinė užduotis buvo sustiprinti santykius su pagrindiniais prekybos partneriais, mat ekonominiai iššūkiai Kinijoje didėja. Apie apčiuopiamus pokyčius kol kas kalbėti per anksti, bet, pasak Vytauto Didžiojo universiteto dr. Arvydo Kumpio, šis susitikimas grąžino šalis į standartinį kalbėjimosi lygmenį. Susitikimas, tiek Briuselio, tiek Pekino teigimu, yra pavykęs.

Pekinas ir Briuselis kalba, bet neaišku, ar vienas kitą girdi

„Tiek kariniai konfliktai, tiek žmogaus teisių pažeidimai, kuriuos akcentuoja Europos Sąjungos pusė yra ypatingai aktualūs. Iš Europos Sąjungos ataskaitos matosi, kad viskas susitikime buvo paliesta, viskas buvo aptarta. Šie punktai vis dar nėra nustumti į šoną, lyginant su ekonomine linkme. Kinijai svarbiau buvo ekonominis bendradarbiavimas ir jo stiprinimas, išlaikant prekybinius tempus, apimtis, akcentuojant rinkų atvėrimą. Matome dvi puses.

Bendrija stumia globalųjį naratyvą, prašydama Kinijos pasisakyti apie karą Ukrainoje, Izraelio ir „Hamas“ situaciją, apie žmogaus teises ir Taivaną. O štai Kinija toliau stumia naratyvą apie prekybą ir nemažėjančias apimtis. Galima matyti dialogą, bet, iš esmės, viena pusė kalba savo, o kita savo“, – „Žinių radijo“ laidoje „Gyvenu Europoje“ nurodė A. Kumpis, teigdamas, kad sudėtinga nuspėti, kas po susitikimo liko kiekvienos pusės mintyse.

Europa siekia mažinti prekybos deficitą, Kinija nori nemažinti prekybos apimčių. Susitikime Xi Jinpingas akcentavo, kad jo šalis yra atsigaunanti, nemažinanti savo vidinių tempų, tartum parodant Europai, kad prekybos galiūnė nemažins. Pasak A. Kumpio, ryškiai matomas Kinijos kuriamas trilypis pasitikėjimo formatas.

Pekinas akcentuoja, kad Bendrija yra esminis partneris prekyboje, prioritetinis partneris mokslo ir technologijų bendradarbiavime ir patikimas partneris tiekime.

„Įvairiomis pusėmis bandoma užakcentuoti Europos Sąjungos vaidmenį. Lieka klausimas, ar iš gražių žodžių rinkinio Europos Sąjungai bus naudos, nes svarbiausias momentas lieka mažinti deficitą ir priminti Kinijai, kad nestovėtų nuošalyje“, – pažymėjo ekspertas.

Vertybinės pozicijos auka už ekonominį bendradarbiavimą?

Lietuva buvo aršiausia vertybinės pozicijos gynėja Europos Sąjungoje, tačiau pastaruoju metu, valdantieji pradėjo kalbėti apie ryšių su Kinija normalizavimą, dažniau pabrėžti vienos Kinijos politiką. Vertybinę politiką sudėtinga priešpastatyti siekiant ekonominės naudos. Tai pastebima visoje Bendrijoje.

„Panašu, kad vertybinės politikos plotmė eina į šoną. Jeigu norisi tamprinti ryšius ar bent jau juos grąžinti į stabilesnę bendradarbiavimo padėtį, kai kuriuos principus tenka stumti į šoną. Negalima sakyti, kad tai visiškai ignoruojama, bet vardan ekonomikos augimo ir finansinės naudos, ne visada tie vertybiniai principai yra pakeliui“, – teigė A. Kumpis.

Kinija bando gaivinti aptrupėjusius ryšius ne tik su Europos Sąjunga, bet ir su Jungtinėmis Valstijomis. Xi Jinpingas akcentuoja, kad ne konfrontacija, o bendradarbiavimas veda link klestėjimo.

Eksperto teigimu, Kinija yra pagrindinis bendradarbiavimo stūmėjas. Xi Jinpingas, o ne Europos Sąjunga, kviečia bendradarbiauti, tačiau, A. Kumpis akcentuoja, kad šis bendradarbiavimas yra suvokiamas ne kaip tolygių partnerių.

„Kelio ir juostos iniciatyvos“ akcentavimas Europai

Kinija vis primena „Kelio ir juostos iniciatyvą“, ja Xi Jinpingas siekia stiprinti įtaką per infrastruktūrą, investicijas ir glaudesnius politinius ryšius.

„Ši iniciatyva pabrėžta ir šiame susitikime, pasak Pekino, remiantis ja Europos Sąjunga turėtų įgyvendinti kai kuriuos projektus. Akivaizdžiai matomas kiniškasis nacionalistinis naratyvas. Tarsi, Kinija jau yra pavyzdys, kuriuo Europos Sąjunga turėtų sekti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Gyvenu Europoje“ kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto dr. A. Kumpis.

Jungtinėse Valstijose Xi Jinpingas „Kelio ir juostos iniciatyvos“ neakcentavo, bet europinei pasaulio daliai ji buvo priminta. Retorinis klausimas, ar bendradarbiavimą su Vakarais Kinija mato kaip poreikį, ar tik siekia nurodyti savo poziciją, kaip pagrindinę ir neginčijamą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.