Per referendumą čiliečiai antrą kartą atmetė naujos Konstitucijos projektą

Per referendumą čiliečiai antrą kartą atmetė siūlomą naujos Konstitucijos projektą.

Referendumas dėl Konstitucijos projekto Čilėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Referendumas dėl Konstitucijos projekto Čilėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 10:55 AM

Naujos Konstitucijos projektą rinkėjai jau atmetė daugiau nei prieš metus, o sekmadienį prieš siūlomą naują versiją balsavo 55,7 proc. jų, tokie rezultatai paskelbti suskaičiavus daugiau nei 95 proc. balsų. Už pasiūlymą balsavo kiek daugiau nei 44 proc. rinkėjų.

Kritikai, įskaitant kairiąją šios Pietų Amerikos šalies vyriausybę, sakė, kad naujoji Konstitucija yra žingsnis atgal kai kurių pagrindinių teisių srityje. Pavyzdžiui, būtų galima apriboti teisę į abortą, sudaryti sąlygas nedelsiant išsiųsti užsieniečius ir nustatyti mokesčių lengvatas būsto savininkams.

Tai buvo antrasis mėginimas suteikti Čilei naują Konstituciją. Pernai čiliečiai didele balsų dauguma atmetė projektą, kuris būtų garantavęs Čilės čiabuvių bendruomenėms teisę į gyvenamąjį plotą, sveikatą ir išsilavinimą bei teisę į apsisprendimą, būtų įpareigojęs, kad pusė vyriausybės narių būtų moterys. Galbūt šie pasiūlymai buvo pernelyg pažangūs konservatyviai Čilės visuomenei.

Dabartinė Konstitucija buvo sukurta dar generolo Augusto Pinocheto (1973–1990) karinės diktatūros laikais. Naujos Konstitucijos buvo reikalaujama per 2019 m. visoje šalyje pratrūkusius socialinius protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.