Buvęs „Wagner“ karininkas Hagoje prabilo apie rusų karo nusikaltimus: įsakymus gaudavo iš Kremliaus

Vyras, prisistatantis buvusiu Rusijos pulkininku ir buvusiu sukarintos grupuotės „Wagner“ nariu, kovojusiu Ukrainoje ir vėliau perbėgusiu į kitą šalį, teigė tapęs karo nusikaltimų ir vaikų grobimo liudininku.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 2:54 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 2:55 PM

Igoris Salikovas, kuris teigia 25 metus tarnavęs Rusijos kariuomenėje ir Kremliaus finansuojamoje „Wagner“ grupuotėje, pirmadienį atvyko į Nyderlandus, kad Hagoje įsikūrusiame Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) duotų parodymus apie įtariamus karo nusikaltimus, kuriuos Maskva įvykdė per karą Ukrainoje, pranešė Nyderlandų visuomeninis transliuotojas NPO1.

„Buvau žiaurumų prieš civilius gyventojus liudininkas“, – nurodė 60-metis per interviu ir pridūrė, kad matė, kaip buvo žiauriai elgiamasi su karo belaisviais, jiems buvo vykdomos egzekucijos ir grobiami vaikai.

„Mačiau, kaip žmonės iš slaptųjų tarnybų per sieną į Baltarusiją išvežė daugybę vaikų be tėvų“, – pasakojo I. Salikovas.

I. Salikovas pabrėžė, kad asmenys, vykdantys šiuos įtariamus karo nusikaltimus, tai darė ne tik Rusijos gynybos ministerijos, bet ir prezidento Vladimiro Putino kanceliarijos tiesioginiais įsakymais.

Kovo mėnesį TBT išdavė tarptautinį V. Putino arešto orderį dėl priverstinio vaikų perkėlimo į Rusiją po Kremliaus invazijos į Ukrainą.

Tuo pat metu Kijevas ir kelios jo Vakarų sąjungininkės siekė, kad būtų įsteigtas tribunolas, kuris ištirtų Rusijos „agresijos nusikaltimą“ per karą.

I. Salikovas aiškino, kad jis pabėgo iš Rusijos pajėgų po to, kai atmetė įsakymą vykdyti egzekucijas civiliams gyventojams.

Jis taip pat nurodė buvęs Ukrainoje, kai 2014 m. Kremliaus pajėgos įsiveržė į rytinį Donbaso regioną. Ten rusas matė panašius piktnaudžiavimus, kai „civiliams buvo grasinama ir jie buvo žudomi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.