Vakarų bendrovės toliau tiekia komponentus Rusijos tankams gaminti: figūruoja ir Lietuva

Daug įmonių iš JAV, Japonijos, Pietų Korėjos, Vokietijos, Italijos, Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Austrijos ir Serbijos, nepaisydamos sankcijų, toliau parduoda stakles ir komponentus tankams „Proryv“ ir „Armata“ Rusijoje gaminti. Tai rodo „The Insider“ atliktas tyrimas.

Tankų gamykla „Uralvagonzavod“ Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Tankų gamykla „Uralvagonzavod“ Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-21 16:34, atnaujinta 2023-12-21 17:01

Bendrovė „Uralvagonzavod“, kaip pagrindinė minėtų tankų gamintoja, savo gamybos cikle naudoja įvairias Rusijos įmonių tiekiamas stakles ir komponentus. Viską, ko jiems reikia, jie importuoja per savo partnerius kitose šalyse.

Rusijos gynybos tiekėjai daug komponentų importuoja iš Italijos. Tyrėjai pateikia kaip pavyzdį Italijos įmonę M.T.S.R.L., kuri tiekia atsargines staklių dalis JSC „IPK Finval“. Ši jas perparduoda Vologdos optikos ir mechanikos gamyklai (VOMZ), kuri gamina „Sosna-U“ taikiklių sistemą tankams „Proryv“.

Sankt Peterburgo įmonė „Pumori-North-West LLC“, kita gynybos sektoriaus metalo apdirbimo staklių tiekėja bendrovėms VOMZ ir „Tactical Missile Armament Corporation“, perka metalo apdirbimo stakles iš Italijos įmonės „Devco S.R.L.“, o plienines adatas, filtrų kasetes, uždaromuosius vožtuvus, polimerinius žiedus ir kitus komponentus – iš Italijos įmonės „C.C.S.P.A.“.

Vokietijos bendrovė „WTO Werkzeug-Einrichtungen GmbH“ yra kelių Rusijos gynybos bendrovių tiekėja. Ji siunčia tekinimo staklių dalis Sverdlovsko srities bendrovei „OTC-Technologies“, kuri parduoda instrumentus įmonėms „Zavod Nr. 9“ ir „Uralvagonzavod“. „Unimatic“, taip pat „Zavod No. 9“ rangovas, yra dar vienas „WTO Werkzeug-Einrichtungen“ produktų importuotojas. „WTO Werkzeug-Einrichtungen“ taip pat tiekia įrankių blokus Penzoje įsikūrusiai įmonei „LLC TD SMS“, kuri yra susijusi su „LLC Stankomashstroy“, tiekiančia stakles „Rostec“.

Austrijos įmonė „EMCO GmbH“ yra viena iš svarbiausių „Unimatic“ tiekėjų (taigi ir tankinių patrankų gamintojo „Zavod No. 9“). Įmonė Rusijos gynybos rangovui tiekia besisukančius skriemulius ir laikiklius, užspaudžiamuosius žiedus, dantytus diržus ir, žinoma, stakles.

Rygos įmonė „Baltic Machinery“, kuri jau nutraukė savo veiklą, tiekė įvairias dalis Jekaterinburgo įmonei „Unimatic“, naudodamasi Lietuvos įmonei UAB „Didneriai“ priklausančiu sandėliu Vilniuje.

Taip pat Lietuvos įmonė UAB „Elfanta“ dalyvauja tiekiant „Unimatic“ dalis ir priedus austriškoms tekinimo staklėms. Tačiau „Elfanta“ atstovai pažymėjo, kad neatskleidžia informacijos apie galutinius prekių gavėjus.

Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, demokratinės valstybės teigė įvedusios eksporto kontrolę, siekdamos apriboti Rusijos galimybes gauti technologijų ir kitų išteklių, kurie galėtų padėti jos karinės pramonės kompleksui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.