2023 metais Vokietijos ginklų eksportas pasiekė rekordinius skaičius

Vokietijos vyriausybė 2023 metais pasiekė naują ginklų eksporto rekordą, leisdama parduoti ginklų už mažiausiai 11,71 mlrd. eurų, daugiausia dėl Ukrainai siunčiamos pagalbos, rodo oficialūs duomenys.

Vokiški ginklai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokiški ginklai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 2:07 PM, atnaujinta Dec 27, 2023, 2:09 PM

Ankstesnis rekordas buvo 9,35 mlrd. eurų, pasiektas 2021 metais. Palyginti su 2022 metais, šiemet ginklų eksportas išaugo 40 proc., rodo Ekonomikos ministerijos duomenys, pateikti atsakant į parlamento klausimą; juos matė ir agentūra dpa.

Daugiau nei trečdalis 2023 metų eksporto buvo skirta Ukrainai ir jos gynybai nuo Rusijos invazijos – iš viso 4,15 mlrd. eurų.

Pirmaisiais karo metais Ukrainai buvo patvirtinta Vokietijos ginklų, įskaitant oro gynybos sistemas ir sunkiąją artileriją, tiekimų už 2,24 mlrd. eurų. Šiais metais po pradinių Vokietijos vyriausybės dvejonių buvo perduota pagrindinių kovos tankų „Leopard 2“.

Šie duomenys apima laikotarpį nuo sausio 1 iki gruodžio 12 dienos, per kurį Vokietija patvirtino 6,15 mlrd. eurų vertės ginklų ir kitos karinės įrangos už 5,57 mlrd. eurų eksporto į visą pasaulį.

Beveik 90 proc. jų buvo skirta ES ir NATO valstybėms, Ukrainai ir šalims, kurioms ginklų eksporto kontrolės požiūriu taikomos panašios nuostatos kaip ir NATO valstybėms, pavyzdžiui, Japonijai, Australijai ir Pietų Korėjai.

Vadinamosioms trečiosioms šalims, pavyzdžiui, Izraeliui, Jungtiniams Arabų Emyratams ar Saudo Arabijai, Vokietijos vyriausybė leido parduoti Vokietijoje pagamintų ginklų ir kitos gynybos įrangos už 1,18 mlrd. eurų.

Esami skaičiai atsirado po to, kai Vokietijos centro kairiųjų valdančioji koalicija, ketinusi apriboti ginklų eksportą, visiškai pakeitė savo poziciją. Apie šį posūkį kancleris Olafas Scholzas paskelbė 2022 metų vasarį, netrukus po Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą. Naujoji politika taip pat reiškė, kad Vokietija atsisako savo pačios įsivesto draudimo tiekti ginklus kariaujančiai šaliai.

Vokietijos parlamento narys Ralfas Stegneris, O. Scholzo Socialdemokratų partijos užsienio politikos ekspertas, pakartojo savo raginimą uždrausti ginklų tiekimą diktatūroms. „Manau, kad mums vis dėlto nereikėtų tiekti ginklų krizių regionams ir diktatūroms“, – sakė jis agentūrai dpa, tačiau pridūrė, kad Ukraina yra išimtis.

Šiais metais Izraelis iš Vokietijos gavo ginklų už 323,2 mln. eurų, t. y. maždaug 10 kartų daugiau nei per visus 2022 metus (32 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.