Bulgarijai ir Rumunijai atvertos oro ir jūrų sienos į Šengeno erdvę

2024 m. kovą Rumunija ir Bulgarija bus iš dalies integruotos į laisvo judėjimo Šengeno erdvę, šeštadienį paskelbė Europos Vadovų Taryba.

Bulgarijai ir Rumunijai atvertos oro ir jūrų sienos į Šengeno erdvę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Bulgarijai ir Rumunijai atvertos oro ir jūrų sienos į Šengeno erdvę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 11:45 AM

Rumunija ir Bulgarija, abi Europos Sąjungos (ES) narės nuo 2007 m., 2022 m. pabaigoje nebuvo priimtos į daug valstybių apimančią Šengeno zoną, kurioje gali laisvai keliauti daugiau nei 400 mln. žmonių.

Jų prašymus vetavo Austrija, daugelį metų sakanti, kad dėl prastai apsaugotų išorinių Šengeno sienų turi priimti neproporcingai daug dokumentų neturinčių imigrantų.

Šeštadienį 27 ES valstybės narės visais balsais sutarė nuo kovo 31 d. panaikinti kontrolę prie abiejų šalių oro ir jūrų sienų, sakoma Europos Vadovų Tarybos pranešime. Diskusijos dėl sausumos sienų atvėrimo bus tęsiamos kitais metais.

Europos Komisija palankiai įvertino susitarimą dėl dviejų šalių dalinės integracijos į Šengeno erdvę, pasiektą po 12 metų trukusių derybų. „Išplėsta Šengeno erdvė sustiprins ES kaip sąjungą tiek viduje, tiek pasaulinėje arenoje“, – sakoma jos pareiškime.

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen tai pavadino „istorine akimirka“. „Šiandien Bulgarija ir Rumunija gali didžiuotis, – parašė ji socialinėje žiniasklaidoje. – Jos abi to nusipelnė. Jos padarys Šengeną dar stipresnį“.

Šengeno erdvė buvo sukurta 1985 m. ir apima 23 iš 27 ES valstybių narių ir jų asocijuotas kaimynes Šveicariją, Norvegiją, Islandiją ir Lichtenšteiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.