Slovakijoje – karas prieš žiniasklaidos laisvę: į valdžią grįžęs populistas R. Fico taiko V. Orbano metodus

Slovakijoje didėja susirūpinimas dėl spaudos laisvės, nes po šešerių metų į valdžią grįžęs populistų lyderis Robertas Fico imasi priemonių prieš kritiškas žiniasklaidos priemones ir taiko strategijas, kurios atspindi vieno problematiškiausio ES lyderio Viktoro Orbano strategiją Vengrijoje. R.Fico žurnalistus vis dažniau viešai vaizduoja kaip priešus, todėl baiminamasi dėl nepriklausomos žurnalistikos ateities šalyje.

Slovakijoje didėja susirūpinimas dėl spaudos laisvės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Slovakijoje didėja susirūpinimas dėl spaudos laisvės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Protestas Slovakijoje po tyrimų žurnalisto Jano Kuciako ir jo partnerės Martinos Kušnirovos nužudymo 2018 m.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Slovakijoje po tyrimų žurnalisto Jano Kuciako ir jo partnerės Martinos Kušnirovos nužudymo 2018 m.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robertas Fico.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Robertas Fico.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viktoras Orbanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Viktoras Orbanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-04 22:30

Kai 2018 m. vasarį buvo nužudytas Slovakijos naujienų svetainės „Aktuality“ žurnalistas Janas Kuciakas, prasidėjo protestai, o tuometinis ministras pirmininkas Robertas Fico atsistatydino. J.Kuciakas tyrė įtariamą su Slovakijos vyriausybe susijusių asmenų korupciją, o jo mirtis išryškino pranešimus apie organizuoto nusikalstamumo ir aukštų Slovakijos pareigūnų ryšius.

Praėjus beveik šešeriems metams, po rugsėjo mėn. įvykusių rinkimų, R.Fico vėl grįžo į valdžią, o „Aktuality“, kaip ir kelios kitos žiniasklaidos organizacijos, yra naujojo vadovo akiratyje.

Netrukus po to, kai jis buvo paskirtas koalicinės vyriausybės vadovu, jo biuras paskelbė, kad „nutraukia bet kokius ryšius“ su keturiomis žiniasklaidos priemonėmis, kurios, anot jo, „atvirai demonstruoja priešiškas politines nuostatas“.

Premjero biuras apkaltino žiniasklaidos organizacijas – „Aktuality“, populiarų privatų televizijos kanalą „Markiza“ ir dienraščius „SME“ bei „Dennik N“ – tuo, kad jos neinformuoja visuomenės „teisingai, išsamiai ir laiku“.

Šis pranešimas, paskelbtas po to, kai R.Fico pagrasino neleisti šioms keturioms žiniasklaidos priemonėms patekti į Vyriausybės kanceliariją, paskatino susirūpinimą dėl spaudos laisvės Slovakijoje.

Slovakijos premjeras jau seniai atvirai kalba apie savo nemeilę kritiškai nusiteikusioms žiniasklaidos priemonėms. Dabar baiminamasi, kad populistų lyderis, kuris į postą kandidatavo pasisakydamas prieš karinę pagalbą Ukrainai ir kritikuodamas Rusijos sankcijas, gali kopijuoti kaimyninės Vengrijos premjero Viktoro Orbano strategiją daryti spaudimą nepriklausomoms institucijoms.

R.Fico retorika taip pat iškėlė klausimą, kaip, praėjus vos keleriems metams po to, kai Slovakijos visuomenę sukrėtė J.Kuciako ir jo partnerės Martinos Kušnirovos nužudymas, žiniasklaidos priemonės, įskaitant patį „Aktuality“, gali tapti pareigas einančio ministro pirmininko taikiniu.

„Slovakijos žurnalistams dabar tikrai labai sudėtinga aplinka ir laikas, – „The Guardian“ cituoja „Aktuality“ vyriausiąjį redaktorių Peterį Bardy. – Žurnalistu dirbu nuo 1995 m., taigi tai gana ilgas laiko tarpas, ir neprisimenu, kada žmonės gatvėje man būtų sakę, kad esu paprastų žmonių priešas“, – sakė jis.

„Tačiau dabar kartais taip nutinka“, – pridūrė.

Nors žiniasklaidos diskreditavimas iš aukštų politikų pusės toli gražu nėra naujas reiškinys Slovakijoje, kai kurie žurnalistai sako, kad aplinka darosi vis griežtesnė.

„Kas savaitę į savo elektroninį paštą ir feisbuką gaunu dešimtis labai blogų žinučių“, – sakė P.Bardy, apibūdindamas priekabiavimą ir neapykantos žinutes. „Kartais tai bjauru“, – sakė jis.

2018 m. nužudyto J.Kuciako draugė Monika Todova, dirbanti dienraštyje „Dennik N“, taip pat apibūdino sudėtingą padėtį.

„J.Kuciaką nužudė mafija. Bet dabar, jei kas nors atsitiktų, esu beveik tikra, kad tai būtų kažkas visiškai išprotėjęs iš „Facebook“, tikintis, kad mes esame velniai... Taigi tai pavojinga“, – sakė ji.

Dėl nužudymo buvo nuteistas vyras, kuris prisipažino nušovęs J.Kuciaką ir M.Kušnirovą, taip pat dar du vyrai.

Gerų ryšių turintis verslininkas Marianas Kočneris, kuris, kaip įtaria prokurorai, užsakė žmogžudystę, buvo išteisintas, tačiau jo bendrininkė Alena Zsuzsova pripažinta kalta tiek dėl dalyvavimo planuojant J.Kuciako nužudymą, tiek dėl ketinimo nužudyti du prokurorus. Tiesa, M.Kočneris šiuo metu atlieka bausmę nesusijusioje sukčiavimo byloje.

Nors J.Kuciako nužudymas atkreipė dėmesį į žurnalistų saugumą ir aukšto lygio korupciją Slovakijoje, viena po kitos sekusios krizės paskatino dalį gyventojų sutelkti dėmesį į kitas problemas.

„Tyrimų žurnalisto nužudymas pažadino žmones ir daug žmonių pasakė, kad „nenorime būti tokioje šalyje“, kad norime permainų“, – sakė P.Bardy.

„Tačiau vėliau Covid metai ir metai su naujosios vyriausybės politikais, kurie įnešė daug mėgėjiškumo ir daug klaidų... pakeitė Slovakijos žmonių nuomonę“, – pridūrė jis.

Ekspertai ir žurnalistai teigia, kad R.Fico ir jo partija „Smer“ vis dažniau vaizduoja žurnalistus kaip priešus ir tai yra politinio sugrįžimo strategijos dalis.

„Kampanijos metu, taip pat per visą laikotarpį po J.Kuciako, kai „Smer“ smuko, buvo daug neapykantos pagrindinei žiniasklaidai“, – sakė Vokietijos užsienio santykių tarybos vyresnysis mokslo darbuotojas Milanas Ničas.

Pasak jo, dabar R.Fico, kuris, kritikų teigimu, labai pasikliovė alternatyvia ir konspiracine žiniasklaida, kad paskleistų savo žinią, siekia „parodyti rinkėjams, kad jis kažką daro“.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.