Kinija: pernai šalies santykiai su JAV stabilizavosi

Kinijos ir JAV santykiai, anot Pekino, pernai „stabilizavosi“. Po sunkumų metų pradžioje ir „po sunkaus darbo“ abi pusės „pertvarkė komunikaciją ir dialogą“, ir tai leido sustabdyti dvišalių santykių nuosmukį, antradienį Pekine sakė užsienio reikalų ministras Wang Yi.

JAV ir Kinijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV ir Kinijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 1:04 PM

Kinija ir JAV pastaraisiais metais nesutarė tokiais opiais klausimais, kaip technologijos, prekyba ir žmogaus teisės, taip pat įtampa dėl Taivano. Lapkritį JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas susitiko pokalbių San Franciske, kuriuos abi pusės vėliau pavadino sėkmingais.

Pekinas paragino JAV „pakeisti savo neteisingą supratimą apie Kiniją ir grįžti prie racionalios ir pragmatiškos Kinijos politikos“, kalbėjo Wang Yi. J. Bidenas esą patikino Xi Jinpingą, kad JAV neremia Taivano nepriklausomybės.

Pekinas demokratiškai valdomą Taivaną laiko savo separatistine provincija ir nori ją vėl suvienyti su žemynine dalimi, esant reikalui – karine jėga.

Taivane šeštadienį vyks prezidento rinkimai. Rinkimai laikomi labai svarbiais būsimiems Taipėjaus ir vis labiau agresyvėjančio Pekino santykiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.