Rimtų ekonomikos sunkumų patiriančiame Butane vyksta rinkimai

Himalajuose esančioje Butano karalystėje antradienį prasidėjo balsavimas visuotiniuose rinkimuose, kuriuose dalyvaujančios partijos žada spręsti rimtas ekonomines problemas, keliančias klausimų dėl ilgalaikės politikos, pagal kurią pirmenybė teikiama „bendrajai nacionalinei laimei“, o ne ekonomikos augimui.

Rinkimai Butane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rinkimai Butane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-09 08:31

Abi rinkimuose dalyvaujančios partijos yra įsipareigojusios laikytis konstitucijoje įtvirtintos filosofijos, kad vyriausybė savo sėkmę matuoja „žmonių laime ir gerove“.

Kai kuriems rinkėjams tenka kelias dienas pėsčiomis keliauti tam, kad galėtų atiduoti savo balsus kalnų šalyje, turinčioje apie 800 000 gyventojų, be išėjimo į jūrą ir savo plotu panašioje į Šveicariją.

Balsavimo apylinkės dirbs iki 17.00 val. (13.00 val. Lietuvos laiku), o rezultatai greičiausiai bus paskelbti kitą dieną.

Daugelio mintyse svarbiausia – problemos, su kuriomis susiduria karalystės jaunimas, t. y. nedarbas ir protų nutekėjimas.

Pasaulio banko duomenimis, Butano jaunimo nedarbo lygis siekia 29 proc., o ekonomikos augimas per pastaruosius penkerius metus vidutiniškai buvo tik 1,7 proc.

Nuo praėjusių rinkimų rekordiškai daug jaunų piliečių, ieškančių geresnių finansinių ir mokymosi galimybių užsienyje, išvyko į Australiją – tai pagrindinė jų kelionės kryptis.

Per 12 mėnesių iki praėjusių metų liepos mėnesio vizos buvo išduotos maždaug 15 000 Butano gyventojų, t. y. daugiau nei per ankstesnius šešerius metus kartu sudėjus. Šis skaičius prilygsta beveik dviem procentams karalystės gyventojų, praneša žiniasklaida.

Šis klausimas yra svarbiausias abiem rinkimuose dalyvaujančioms partijoms.

„Masinis išvykimas“

56 metų karjeros valstybės tarnautojas, Butano Tendrelio partijos (BTP) lyderis Pema Chewangas sakė, kad šalis praranda „tautos grietinėlę“.

Jo oponentas, buvęs ministras pirmininkas ir Liaudies demokratinės partijos (PDP) vadovas 58 metų Tsheringas Tobgay, skambina pavojaus varpais dėl Butano „beprecedenčių ekonominių iššūkių ir masinio išvykimo“.

Jo partijos manifeste cituojami vyriausybės statistiniai duomenys, rodantys, kad kas aštuntas žmogus „sunkiai patenkina savo pagrindinius poreikius maistui“ ir kitiems būtiniems dalykams.

Turizmas, kuris sudaro nedidelę Butano ekonomikos dalį, bet yra pagrindinis užsienio valiutos šaltinis, dar neatsigavo po COVID pandemijos sukeltų sutrikimų.

Butanas pirmą kartą surengė rinkimus 2008 metais, po politinių reformų, kuriomis buvo įsteigtas dvejų rūmų parlamentas. Tai įvyko netrukus po to, kai į valdžią atėjo dabartinis karalius, kuris iki šiol tebėra labai populiarus.

Butanas yra tarp dviejų daugiausiai gyventojų turinčių pasaulio šalių – Kinijos ir Indijos, ir abi kaimynės su dideliu susidomėjimu stebi strategiškai svarbias ginčytinas pasienio zonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.