Atskleidė šokiruojančią įtakingo religinio lyderio praeitį: mušė, kankino ir seksualiai prievartavo moteris bei vaikus

Temitope Balogun Joshua – vienos didžiausių pasaulyje krikščionių evangelikų bažnyčios „Sinagogos, Visų tautų bažnyčios“ (SCOAN) įkūrėjas ir vadovas – kaltinamas žmonių kankinimais, kurie apima 20 metų laikotarpį, atskleidė BBC tyrimas. Dešimčių buvusių bažnyčios narių teigimu, Nigerijoje miręs TB Joshua vykdė plataus masto žiaurumus, kurie apėmė prievartavimus ir priverstinius abortus.

TB Joshua.<br>Stop kadras.
TB Joshua.<br>Stop kadras.
„Sinagogos, Visų tautų bažnyčios“ (SCOAN) kompleksas Lagose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Sinagogos, Visų tautų bažnyčios“ (SCOAN) kompleksas Lagose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 4:13 PM

Bažnyčia šiuos kaltinimus vadino nepagrįstais. 2021 m. miręs TB Joshua pasižymėjo kaip charizmatiškas ir nepaprastai sėkmingas pamokslininkas bei teleevangelistas, turėjęs didžiulį pasaulinį pasisekimą.

Jo įkurta bažnyčia pritraukė daugybę sekėjų visame pasaulyje. „Sinagoga, Visų tautų bažnyčia“ taip pat valdo krikščionišką televizijos kanalą „Emmanuel TV“ ir socialinius tinklus, kuriuos seka milijonai žiūrovų.

„Buvome pragare“

Dešimtajame dešimtmetyje ir 2000-ųjų pradžioje dešimtys tūkstančių piligrimų iš Europos, Amerikos, Pietryčių Azijos ir Afrikos keliavo į bažnyčią Nigerijoje, kad pamatytų, kaip Joshua atlieka neva „gydymo stebuklus“. Mažiausiai 150 lankytojų gyveno su juo kaip mokiniai jo komplekse Lagose. Kartais tai truko netgi dešimtmečius.

BBC per dvejus metus trukusį tyrimą sulaukė daugiau nei 25 liudininkų pasakojimų apie fizinį smurtą, įskaitant prievartos prieš vaikus atvejus, žmonių plakimą ir prirakinimą grandinėmis, kurį vykdė bažnyčios įkūrėjas.

Britų transliuotojas išgirdo daugybę moterų pasakojimų, kuriuose nurodoma, kad Joshua jas seksualiai prievartavo. Kai kurios iš aukų tvirtino, kad tai bažnyčios komplekse buvo daroma pakartotinai. Viena moteris BBC atskleidė, kad dėl pasikartojančių Joshua išprievartavimų, jai buvo atlikti penki abortai.

Vienai iš aukų, britei, vardu Rae, buvo 21 metai, kai ji buvo užverbuota į bažnyčią. Kitus 12 metų ji praleido kaip viena iš vadinamųjų Joshua mokinių jo labirintą primenančiame betoniniame komplekse Lagose.

„Mes visi manėme, kad esame danguje, bet buvome pragare, o pragare vyksta baisūs dalykai“, – BBC teigė ji.

Rae pasakojo, kad Joshua ją seksualiai prievartavo ir dvejus metus laikė vienutėje. Pasak jos, prievarta buvo tokia žiauri, kad ji ne kartą kalėjime bandė nusižudyti.

Įtakingiausias pastorius Afrikos istorijoje – prievartautojas

Buvę Joshua „mokiniai“ iš Jungtinės Karalystės, Nigerijos, JAV, Pietų Afrikos Respublikos, Ganos, Namibijos ir Vokietijos sutiko BBC duoti galingus liudijimus apie savo patirtį bažnyčioje.

Daugelis „mokinių“ prie bažnyčios pirmą kartą prisijungė paauglystėje. Kai kurių pasekėjų iš Jungtinės Karalystės atveju, už jų nuvežimą į Lagosą mokėjo pats Joshua, koordinuodamas su kitomis Didžiosios Britanijos bažnyčiomis. Kai kurie apklaustieji savo patirtį bažnyčioje palygino su buvimu sektoje.

Jessica Kaimu iš Namibijos BBC pasakojo, kad jos kančios truko daugiau nei penkerius metus. Moteris atskleidė, kad pirmą kartą Joshua prievartą patyrė, kai jai buvo tik 17 metų. Dėl vėlesnių bažnyčios įkūrėjo išprievartavimų ji patyrė penkis priverstinius abortus.

„Tai buvo tarsi užkulisinis medicininis gydymas, kurį mums teko patirti. Jis galėjo mus pražudyti“, – sakė ji BBC.

Kiti pašnekovai atviravo, kad jie buvo išrengiami ir mušami elektros laidais ar botagais, skirtais arkliams. Jiems taip pat buvo nuolat neleidžiama miegoti.

2021 m. birželį TB Joshua buvo paskelbtas vienu įtakingiausių pastorių Afrikos istorijoje. Iškilęs iš skurdo, jis sukūrė evangelikų imperiją, kurios bendraminčiais tapo dešimtys politinių lyderių, įžymybių ir futbolininkų iš viso pasaulio.

Vis dėlto dar būdamas gyvas jis sulaukė tam tikrų kontroversijų, kai 2014 m. sugriuvus bažnyčios piligrimams skirtiems svečių namams, žuvo mažiausiai 116 žmonių.

BBC tyrimas, atliktas kartu su tarptautine žiniasklaidos platforma „openDemocracy“, pirmą kartą atskleidė bažnyčios darbuotojų pasakojimus, apie tai, kas vyko „imperijos“ viduje. Jų teigimu, nors daugelį metų bandė į tai atkreipti dėmesį, galiausiai buvo veiksmingai nutildyti.

Kaltinimus neigia

2022 m. kovo mėnesį BBC komanda, bandžiusi iš viešos gatvės nufilmuoti Lagoso bažnyčios kompleksą, taip pat buvo apšaudyta apsaugos bei kelioms valandoms sulaikyta. Britų transliuotojo žurnalistai susisiekė su SCOAN dėl tyrime pateiktų įtarimų.

„Nepagrįstų kaltinimų pateikimas pranašui TB Joshua nėra naujas reiškinys. Nė vienas iš kaltinimų niekada nebuvo pagrįstas“, – atsakė įstaigos atstovas.

Keturi BBC kalbinti Didžiosios Britanijos piliečiai teigė, kad pabėgę iš bažnyčios apie prievartą pranešė Jungtinės Karalystės valdžios institucijoms. Jų teigimu, jokių tolesnių veiksmų nebuvo imtasi.

Be to, vienas britas ir jo žmona, pabėgę iš bažnyčios, 2010 m. kovo mėnesį elektroniniu paštu Didžiosios Britanijos aukštajai komisijai Nigerijoje išsiuntė savo patirtų išgyvenimų liudininkų pasakojimus ir vaizdo medžiagą. Šiuose įrašuose užfiksuota, kaip juos, grasindami ginklu, laiko policijos pareigūnais prisistatę vyrai, kurie taip pat yra bažnyčios nariai.

Elektroniniame laiške vyras nurodė, kad Joshua ne kartą seksualiai prievartavo jo žmoną. Jis įspėjo komisiją, kad kiti Didžiosios Britanijos piliečiai vis dar yra komplekse ir susiduria su žiaurumais.

Nors Joshua yra miręs, bažnyčia ir toliau klesti, nes vadovės poziciją perėmė jo našlė Evelyn. 2023 m. liepos mėnesį ji vedė kelionę po Ispaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.