Jungtinė Karalystė pristatė „didžiausios branduolinės energetikos plėtros per 70 metų“ planus

JK vyriausybė ketvirtadienį paskelbė apie planus pradėti, jos teigimu, „didžiausią branduolinės energetikos plėtrą per 70 metų“, kad padidintų šalies energetinę nepriklausomybę ir įvykdytų su anglies emisijomis susijusius uždavinius.

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 11:14 AM

Pilietinėje branduolinėje programoje numatyta išanalizuoti galimybę statyti naują didelę jėgainę, investuoti 300 mln. svarų į pažangesnio urano kuro gamybą bei užtikrinti „protingesnę priežiūrą“.

Įgyvendinus visas šias priemones, JK branduolinės energetikos sistemos galia iki 2050 m. išaugs keturis kartus ir pasieks 24 gigavatus – pakankamai, kad būtų patenkintas ketvirtadalis šalies elektros poreikio.

„Branduolinė energija yra puikus būdas įveikti energijos iššūkius, su kuriais susiduria Britanija – ji ekologiška, pigesnė ir ilgainiui užtikrins JK energetikos saugumą“, – kalbėjo ministras pirmininkas Rishi Sunakas.

„Tai yra teisingas ilgalaikis sprendimas ir kitas mūsų žingsnis prisirišant prie branduolinės energijos, padėsiantis mums iki 2050 m. apgalvotai ir tvariai pasiekti nulinio sunaudojamos energijos kiekio tikslus“, – pridūrė jis.

Vyriausybė teigia esanti įsipareigojusi iki 2050 m. pasiekti nulinės energijos sunaudojimo tikslą, tačiau sulaukė kritikos po to, kai praėjusią vasarą paskelbė išduosianti „šimtus“ naujų naftos ir dujų gavybos Šiaurės jūroje licencijų.

Jai taip pat tenka dorotis su pragyvenimo lygio krize, prie kurios prisidėjo ir prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje smarkiai išaugusios naftos ir dujų kainos.

Energetikos ministrė Claire Coutinho nurodė, kad tokie planai reikštų, jog JK „niekada netaptų tokių tironų, kaip Vladimiras Putinas energijos įkaite“.

Vyriausybės teigimu, siūlomi planai yra „didžiausia branduolinės plėtra per 70 metų“ ir padės „sumažinti elektros sąskaitas, išsaugoti tūkstančius darbų ir padidinti JK energetinį saugumą“.

Statybos

Labiausiai į akį krinta pasiūlymas šiais metais pradėti statyti dar vieną atominę elektrinę, dydžiu prilygstančią rytinėje Anglijos dalyje esančiai Saizvelo branduolinei jėgainei bei šalies vakaruose statomai Hinklio jėgainei.

Abi šios jėgainės elektra aprūpins šešis milijonus namų.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje penkiose jėgainėse veikia devyni branduoliniai reaktoriai, tačiau daugelio iš jų eksploatavimo laikotarpis eina į pabaigą.

Nuo 2021 m. buvo uždaryti šeši trijų jėgainių reaktoriai, kuriuos numatoma demontuoti.

Tačiau operatorius EDF kovą paskelbė pratęsiantis dviejų Didžiosios Britanijos jėgainių Heyšame ir Hartlepule eksploataciją.

Iki 2050 m. JK ketinama pastatyti iki aštuonių naujų reaktorių.

Vyriausybė sekmadienį pranešė į naujiesiems aukštųjų technologijų reaktoriams reikalingo HALEU kuro, kuris šiuo metu komerciniais tikslais gaminamas tik Rusijoje, gamybą investuosianti iki 300 mln. svarų.

„Jungtinės Karalystės šiaurės vakarų gamybos mazgas taps pirmuoju, aprūpinsiančiu pasaulį šios rūšies urano kuru, o pirmąją gamyklą planuojama atidaryti jau kitą dešimtmetį“, – pranešė vyriausybė.

Be to, siekiant paspartinti statybų planus bus sušvelnintos taisyklės ir priežiūros institucijoms bus leidžiama įvertinti projektus, kol jie dar rengiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.