Izraelis atsikirto JT teisme nagrinėjamoje „iškraipytoje“ genocido byloje

Izraelis penktadienį pareiškė, kad jam aukščiausiosios instancijos JT teisme iškelta genocido byla yra „smarkiai iškraipyta“ ir neatspindi karo Gazoje tikrovės.

Izraelis atsikirto JT teisme nagrinėjamoje „iškraipytoje“ genocido byloje<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelis atsikirto JT teisme nagrinėjamoje „iškraipytoje“ genocido byloje<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelis atsikirto JT teisme nagrinėjamoje „iškraipytoje“ genocido byloje<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelis atsikirto JT teisme nagrinėjamoje „iškraipytoje“ genocido byloje<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 1:36 PM, atnaujinta Jan 12, 2024, 1:37 PM

Deja, bet Pietų Afrika „pateikė teismui smarkiai iškraipytą faktinį ir teisinį vaizdą“, Hagos Tarptautinio teisingumo teismui pasakė vienas iš geriausių Izraelio advokatų Talas Beckeris.

„Visa ši byla grindžiama sąmoningai pakoreguotu, iš konteksto išimti ir manipuliuoti skirtu šiuo metu vykdomų karo veiksmų tikrovės apibūdinimu“, – pridūrė jis.

Pietų Afrika bylą Tarptautiniam teisingumo teismui pateikė skubos tvarka, teigdama, kad Izraelis pažeidė 1948 m. po Holokausto pasirašytą JT konvenciją dėl genocido.

Pretorija nori, kad teismas priverstų Izraelį „nedelsiant“ nutraukti Gazos kampaniją, kuri buvo pradėta po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis grindžiamu naujienų agentūros AFP skaičiavimu, žuvo 1 140 žmonių.

Izraelis į šį išpuolį atsakė negailestinga karine operacija, per kurią, „Hamas“ kontroliuojamos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, jau žuvo mažiausiai 23 469 žmonės, dauguma jų – moterys ir vaikai.

Izraelis ir jo sąjungininkės Jungtinės Valstijos bylą atmetė kaip nepagrįstą ir pažadėjo atkakliai gintis Nyderlandų mieste esančiuose „Taikos rūmuose“, kuriuose įsikūręs Tarptautinis teisingumo teismas.

„Izraelio valstybė yra kaltinama genocidu tada, kai pati kovoja su genocidu“, – iki prasidedant teismo procesui sakė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

„Teroristinė organizacija prieš žydų žmones įvykdė žiauriausią nusikaltimą nuo Holokausto laikų, o dabar kažkas imasi jos ginti Holokausto vardu? Koks begėdiškas įžūlumas. Pasaulis apsivertė aukštyn kojomis“, – pridūrė jis.

Vašingtone valstijos departamento atstovas Matthew Milleris sakė, kad Pietų Afrikos byla yra „nepagrįsta“.

„Tiesą sakant, būtent tie, kurie įnirtingai puola Izraelį, ir ragina sunaikinti Izraelį ir masiškai žudyti žydus“, – kalbėjo M. Milleris.

Teisingumo teismas sprendimą dėl Pietų Afrikos prašymo priimti turėtų per keletą savaičių. Jo sprendimai yra galutiniai ir teisiškai įpareigojantys, tačiau pats galių priversti juos vykdyti jis beveik neturi.

Po mėnesio nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios teisingumo teismas nurodė sustabdyti karinę operaciją, tačiau veltui.

„Peržengė ribą“

Šio bylos nagrinėjimo skubos tvarka metu teismas sprendimo dėl bylos esmės, tai yra, ar Izraelis tikrai vykdo genocidą, nepriims, tačiau spręs, ar kyla pavojus Gazos gyventojų teisėms.

Pietų Afriką bylą prieš Izraelį teisingumo teisme iškelti gali, nes abi šalys yra pasirašiusios konvenciją dėl genocido.

Pretorijos teisingumo ministras Ronaldas Lamola ketvirtadienį teismui teigė, kad Izraelis „peržengė ribą“ ir pažeidė konvenciją.

Jo žodžiais tariant, to negalima pateisinti net „Hamas“ išpuolio žiaurumu.

„Apie genocidą niekas niekada iš anksto nepraneša“, teigė viena iš geriausių Pietų Afrikos teisininkių Adila Hassim.

„Tačiau šis teismas turi pastarųjų 13 savaičių įrodymus, kuriuose aiškiai matyti elgesys ir ketinimai, kuriais galima pagrįsti patikimus kaltinimus genocidu.“

Valdantysis Afrikos nacionalinis kongresas nuo seno tvirtai rėmė Palestinos klausimą, neretai jį palygindamas su savo paties kova prieš baltųjų mažumos apartheido vyriausybę, palaikančią bendradarbiavimo ryšius su Izraeliu.

Garsusis kovotojas su apartheidu Nelsonas Mandela yra sakęs, kad Pietų Afrikos laisvė „be palestiniečių laisvės būtų neišbaigta“.

Ketvirtadienį kreipdamasi į teismą, Pietų Afrikos teisininkė Ni Ghralaigh sakė, kad ant kortos stovi pats tarptautinis teisingumas.

„Galima sakyti, kad ant kortos stovi pačios tarptautinės teisės reputacija, jos gebėjimas ir noras vienodai įpareigoti ir ginti visus žmones“, – teisme kalbėjo ji.

Tačiau Izraelis Pietų Afriką pavadino „Hamas“ „teisine atšaka“ ir pareiškė, kad Pretorijos ieškinys yra „viena iš didžiausių veidmainysčių istorijoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.