Slovakijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš planuojamą bausmių reformą

Dešimtys tūkstančių slovakų ketvirtadienį visoje šalyje susirinko protestuoti prieš siūlomas baudžiamojo kodekso reformas, jas kritikavo ir šalies prezidentė bei Europos Sąjunga (ES).

Slovakija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Slovakija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 9:19 AM, atnaujinta Jan 19, 2024, 9:21 AM

Įgyvendinus reformas, būtų panaikinta specializuota prokuratūra, prižiūrinti aukšto lygio pareigūnų korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo bylas, sušvelnintos bausmės už korupciją ir ekonominius nusikaltimus, iš policijos atimta galimybė taikyti informatorių apsaugą.

Ministras pirmininkas Robertas Fico tvirtina, kad prokuratūra šališka ir nesąžiningai elgiasi su jo populistinės „Smer-SD“ partijos atstovais.

„Stabdykite arklius, pone Fico. Jūs apgirtęs nuo valdžios“, – per protestą Bratislavoje sakė opozicinės PS partijos lyderis Michalas Šimečka. Opozicijos lyderis Richardas Sulikas iš partijos SaS pridūrė: „Slovakijos laukia didžiausia per istoriją nusikaltėlių amnestija“.

Policijos duomenimis, sostinėje susirinko apie 26 tūkst. protestuotojų, mažesni mitingai vyko daugiau nei 20 kitų miestų ir miestelių. Sostinėje protestuotojai nešė plakatus su šūkiais „Šalin rankas nuo mūsų demokratijos“ ir „Mes netylėsime“.

Parlamentas planuoja priimti prieštaringai vertinamas reformas pagal pagreitintą procedūrą, tai taip pat sulaukė prezidentės, opozicijos įstatymų leidėjų ir ES pareigūnų kritikos.

Europos Parlamentas trečiadienį priėmė rezoliuciją, smerkiančią įstatymo projektą, joje reiškiamas „didelis susirūpinimas dėl Slovakijos vyriausybės nepagrįstai pagreitinto teisėkūros proceso“ ir sakoma, kad siūloma reforma „kelia grėsmę teisminių procesų vientisumui ir kenkia Europos Sąjungos kovai su sukčiavimu“.

Europos vyriausioji prokurorė Laura Kovesi pareiškė, kad siūlomos reformos „kelia rimtą pavojų pažeisti teisinės valstybės principus“.

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova, pati teisininkė, ketvirtadienį paragino vyriausybę persvarstyti pakeitimus. „Šie neapgalvoti ir skuboti Baudžiamojo kodekso pakeitimai gali padaryti nenuspėjamos žalos visuomenei ir negrįžtamai pažeisti nukentėjusių šalių teises“, – parlamentui sakė prezidentė. Ji perspėjo, kad reformos drastiškai sumažins bausmes už ekonominius nusikaltimus. Pavyzdžiui, už vagystę iki 350 tūkst. eurų vietoj laisvės atėmimo gali būti skirta lygtinė bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.