Prancūzijos ūkininkai prieš susitikimą su premjeru grasina surengti daugiau protestų

Įtakinga Prancūzijos ūkininkų sąjunga prieš numatytą susitikimą su ministru pirmininku Gabrieliu Attaliu pirmadienį pagrasino savaitę ar dar ilgiau rengti protestus.

Prancūzijos ūkininkai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos ūkininkai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 4:29 PM, atnaujinta Jan 22, 2024, 4:30 PM

Sąjungos reikalauja, kad vyriausybė konkrečiais veiksmais atsižvelgtų į jų nusiskundimus, kurie, be kita ko, apima pernelyg didelę finansinę naštą ir aplinkos apsaugos taisykles.

Stiprėjantis ūkininkų pyktis, regis, tampa pirmuoju dideliu iššūkiu naujai paskirtai prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybei. Kai kurie ūkininkai jau ėmėsi tiesioginių veiksmų, kad išreikštų savo nusivylimą.

Likus kelioms valandoms iki susitikimo su G. Attaliu, kuris numatytas 18 val. (vietos, 19 val. Lietuvos laiku), sąjungos FNSEA lyderis Arnaudas Rousseau pareiškė, kad „šiandien, visą šią savaitę ir tiek laiko, kiek reikės bus tam tikras skaičius protestų“.

Susitikimas su G. Attaliu bus surengtas po to, kai Prancūzijos žemės ūkio ministras paskelbė, kad ilgai atidėliojamas reformų paketas buvo dar kartą atidėtas.

Šios savaitės protestai paveiks visą Prancūziją, transliuotojui „France Inter“ sakė A. Rousseau.

„Įtampa smarkiai didėja ir būtent dėl to mums reikia konkrečių priemonių“, – tvirtino jis.

Jaunųjų ūkininkų sąjungos lyderis Arnaudas Gaillot, kuris taip pat yra pakviestas į pirmadienį vyksiantį susitikimą, televizijos stočiai „France 2“ teigė, kad galimai laukia „didžiulis ūkininkų judėjimas“, jei vyriausybės atsakas nebus priimtinas.

Savaitgalį G. Attalis patikino, kad yra ūkininkų pusėje.

„Mūsų ūkininkai nėra banditai, teršėjai, žmonės, kurie kankina gyvūnus, kaip kartais girdime“, – šeštadienį viename susitikime pietiniame Ronos regione pareiškė jis.

Naujausi ūkininkų veiksmai pietiniame Oksitanijos regione parodė jų pyktį.

Vėlyvą ketvirtadienį ties Karbonu, už maždaug 45 kilometrų į pietvakarius nuo Tulūzos, jie inicijavo greitkelio A64 blokadą.

Be finansinės naštos ir aplinkos apsaugos taisyklių ūkininkai taip pat pyksta dėl laipsniškai didėjančių mokesčių dyzelinui, kuris yra labai svarbus jų darbui.

Protestai Europoje

Dėl panašių klausimų veiksmų ėmėsi ir kitų Europos šalių ūkininkai. Vokietijoje ir Rumunijoje traktoriai stabdė eismą, o ūkininkų protestai taip pat vyko Nyderlanduose ir Lenkijoje.

Visi jie susiduria su iššūkiais, kuriuos kelia infliacija ir, kaip teigia kai kurie ūkininkai, nesąžininga konkurencija, susijusi su Ukrainos žemės ūkio produktų importu.

Pirmadienį Jungtinėje Karalystėje (JK) vaisių ir daržovių augintojai vėl rengs demonstraciją prie parlamento, kad galėtų išreikšti nepasitenkinimą dėl, anot jų, nesąžiningų sutarčių su didžiaisiais prekybos centrais sąlygų.

Prancūzijos vyriausybės santykiams su šiuo sektoriumi nepadeda vis atidėliojama žemės ūkio reforma, apie kurią E. Macronas paskelbė daugiau nei prieš metus.

Žemės ūkio ministras Marcas Fesneau sekmadienį paskelbė, kad vėl atidedamas paketas, kuris vėliau šią savaitę turėjo būti pateiktas vyriausybei.

„Duokite mums kelias savaites“, – radijui RTL ir kitoms žiniasklaidos priemonėms sakė jis.

M. Fesneau nurodė, kad esą reikia įdėti daugiau darbo, jog būtų galima supaprastinti šias priemones. Šį klausimą kelia daugybė šiuo metu protestuojančių ūkininkų.

Naujienų agentūrai AFP perduotame komentare FNSEA viceprezidentas Lucas Smessaertas aiškiai pabrėžė, kad norės išgirsti apie „labai konkrečias“ priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.