Prieš E. Macrono vizitą Indija grasina išsiųsti iš šalies prancūzų žurnalistę

Antradienį, likus kelioms dienoms iki valstybinio Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vizito Indijoje, šalies valdžia pagrasino išsiųsti iš šalies Prancūzijos žurnalistę, du dešimtmečius dirbančią Indijoje ir valdžios apkaltintą „piktybiniais ir kritiškais“ reportažais apie šalį.

Indijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Indijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 2:41 PM

Pasak kritikų, spaudos laisvė didžiausioje pasaulyje demokratiškoje valstybėje vis labiau puolama, opiomis temomis pranešantys žurnalistai dažnai sulaukia vyriausybės priekaištų. Viena jų yra Vanessa Dougnac, kelių prancūzų kalba leidžiamų leidinių, įskaitant savaitraštį „Le Point“, bendradarbė, Indijoje gyvenanti 22 metus.

Praėjusią savaitę Vidaus reikalų ministerija išsiuntė žurnalistei laišką, kuriame sakoma, kad jos darbas „kenkia“ nacionaliniams interesams.

„Jos žurnalistinė veikla yra piktavališka ir kritiška (...) kurianti šališką požiūrį į Indiją“, – sakoma laiške ir priduriama, kad jos veikla gali „išprovokuoti netvarką ir trikdyti ramybę“. V. Dougnac, turinčiai sutuoktinį indą, duota laiko iki vasario 2 d. užginčyti ministerijos sprendimą atšaukti jos teisę į nuolatinį gyvenimą šalyje. Netekusi šios teisės, ji turės išvykti.

V. Dougnac rašė daugeliu aktualių temų, įskaitant tebevykstantį maoistų naksalitų maištą kai kuriose Indijos kaimiškose vietovėse. Ji neigia visus laiške jai pateiktus kaltinimus. „Indija yra mano namai, šalis, kurią labai myliu ir gerbiu, niekada nesiėmiau jokių veiksmų, kurie kaip nors galėtų pakenkti Indijos interesams“, – sakoma jos pareiškime.

Laiškas V. Dougnac išsiųstas likus savaitei iki E. Macrono atvykimo į Indiją ketvirtadienį, jis bus garbės svečias kasmetiniame Respublikos dienos kariniame parade. E. Macronas siekia palaikyti gerus santykius su Indija, strategine partnere ir ginklų pirkėja, tai bus jo atsakomasis vizitas po ministro pirmininko Narendros Modi pakvietimo į praėjusių metų Bastilijos dienos iškilmes Paryžiuje.

N. Modi vyriausybė kaltinama vis labiau slopinanti nepriklausomą žiniasklaidą, pasaulio spaudos laisvės indekse nuo 2014 m. jam atėjus į valdžią Indija nusirito 21 vieta žemiau ir dabar užima 161-ąją vietą iš180 šalių. Pernai mokesčių departamentas surengė reidą į BBC biurus Indijoje, prieš tai vyriausybė kritikavo britų transliuotoją, parodžiusį dokumentinį filma apie ginčytiną N. Modi vaidmenį per religines riaušes 2002 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.