Laimėjęs pirminius rinkimus Niuhempšyre, D. Trumpas dar labiau priartėjo prie būsimo revanšo su J. Bidenu

Donaldas Trumpas antradienį laimėjo svarbią pergalę pirminiuose rinkimuose Niuhempšyre, dar per žingsnį priartėdamas prie to, kad taptų respublikonų partijos kandidatu į prezidentus ir kovoje dėl Baltųjų rūmų vėl susiremtų su Joe Bidenu.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 9:06 AM, atnaujinta Jan 24, 2024, 9:07 AM

Suskaičiavus maždaug 60 procentų balsų, D. Trumpas pirmavo apie 11 procentinių punktų, tačiau jo vienintelė likusi varžovė Nikki Haley žadėjo iš kovos nesitraukti.

Savo padrikoje kalboje pergalei atšvesti D. Trumpas (77) užsipuolė N. Haley, pareikšdamas, kad pirminiams rinkimams pasiekus jos gimtąją Pietų Karolinos valstiją, „mes lengvai laimėsime“.

Kalbėdamas D. Trumpas kaip įprasta švaistėsi grėsmingais perspėjimas dėl imigracijos ir melavo, neva jis laimėjo 2020 m. rinkimus.

Kita vertus, savo kalboje N. Haley teigė, kad kova „toli gražu nebaigta“ ir savo rėmėjams sakė, kad iš tiesų demokratai nori, kad ji kandidatuotų ir varžytųsi su savo buvusiu viršininku, garsėjančiu tuo, kad aplink save sėja „chaosą“.

„Jie žino, kad D. Trumpas yra vienintelis respublikonas šioje šalyje, kurį Joe Bidenas gali įveikti“, – kalbėjo N. Haley (52).

Nepaisydamas savo pergalės Niuhempšyre ir pirmiau lengvai laimėtos pergalės Ajovoje bei to fakto, kad lapkritį greičiausiai be konkurencijos taps respublikonų kandidatu, savo kalboje D. Trumpas toliau laikėsi dešinės, nė nemėgindamas įtikti nuosaikesniems už N. Hailey balsavusiems rinkėjams.

Vienu metu D. Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra „žlunganti valstybė“ ir aiškino, kad į šalį iš ligoninių ir kalėjimų plūsta tinkamų dokumentų neturintys migrantai, kurie „žudo mūsų šalį“.

Į tai atsakydamas D. Bidenas sakė, jog „dabar aišku, kad Donaldas Trampas taps respublikonų kandidatu“.

„O šaliai noriu pasakyti, kad ant kortos dar niekada nebuvo pastatyta tiek daug. Mūsų demokratija. Mūsų asmeninės laisvės – nuo laisvės rinktis iki laisvės balsuoti“, – pranešime teigė J. Bidenas.

Dviejų žirgų lenktynės

Į rinkimus rytų valstijoje atvykus dideliam skaičiui rinkėjų, N. Haley tikėjosi pasiekti reikšmingą pergalę. Tačiau, pradėjus skaičiuoti balsus, JAV transliuotojai netruko prognozuoti jos pralaimėjimą.

Nepaisant dviejų apkaltos procesų, vykusių jo kadencijos metu ir keturių baudžiamųjų procesų, pradėtų jai pasibaigus, D. Trumpas jau dabar yra aiškus lyderis nacionalinėse respublikonų apklausose.

Nors N. Haley ne kartą kvestionavo D. Trumpo psichinį tinkamumą būti prezidentu, vargu, ar jos pastangos Niuhempšyre būtų galėjusios kiek labiau pristabdyti dešiniųjų pažiūrų populistą jo kelyje į lapkritį vyksiančius rinkimus.

„Manau, kad dabar tai dviejų dalyvių – D. Trumpo ir J. Bideno – lenktynės“, – naujienų agentūrai AFP paaiškino ilgametis prezidento rinkimų kampanijų dalyvis ir buvęs D. Trumpo valdžios perdavimo komandos narys Keithas Nahigianas.

Niuhempšyre rinkėjai N. Haley atžvilgiu buvo nusiteikę kur kas palankiau nei kitose valstijose, kuriose jai tektų tęsti kovą, jei nuspręstų toliau joje dalyvauti, o vasarį Pietų Karolinoje jos lauks sunkus mūšis.

N. Haley – prastos perspektyvos

D. Trumpas praėjusią savaitę Ajovoje vykusiuose respublikonų pirminiuose respublikonų rinkimuose užtikrintai laimėjo pergalę, trečioje vietoje atsidūrusią N. Haley palikdamas toli už savęs.

Sekmadienį iš kovos pasitraukus Floridos gubernatoriui Ronui DeSantisui, Ajovoje užėmusiam antrąją vietą, iš 14 kandidatų būrio liko vos du.

Kol kas nėra buvę taip, kad kuris nors respublikonas būtų laimėjęs abu pirminius rinkimus ir vėliau netapęs partijos kandidatu.

D. Trumpas Niuhempšyre agitacija beveik neužsiėmė. Tačiau jo žinutė, kurioje asmeninės nuoskaudos maišėsi su jo rinkėjų bazę kurstančiomis dešiniųjų pažiūras atspindinčiomis kalbomis apie kultūrų karus, suteikė būtent tą impulsą, kurio, jo rėmėjų manymu, jam prireiks, kad grįžtų į Baltuosius rūmus.

N. Haley visą savaitę atkakliai kartojo savo žinutę, kad dauguma amerikiečių nenori rinkimuose vėl matyti D. Trumpo ir J. Bideno dvikovos – tą rodo ir apklausų rezultatai. Tačiau to gali būti per mažai, kad būtų išvengta to, kas neišvengiama.

„Nikki Haley rėmėjai tikrai supras, kad antradienio naktis Niuhempšyre praėjo pakankamai neblogai. Tačiau, santykiniam Granito valstijoje pasiektų rezultatų blizgesiui nublukus... į tikrovę pro rožinius akinius žvelgs nebent ištikimiausi N. Haley rėmėjai“, – pasakė politikos apžvalgininkas Aronas Solomonas iš agentūros „Amplify“.

Geras vakaras J. Bidenui

Tuo tarpu J. Bidenas laimėjo pergalę per neoficialius demokratų pirminius rinkimus Niuhempšyre, tuo simboliškai sustiprindamas savo pozicijas.

Tą dieną prezidentas kartu su viceprezidente Kamala Harris Virdžinijos valstijoje dalyvavo mitinge už teisę į abortą.

D. Trumpui giriantis panaikinus konstitucijoje numatytą teisę į abortą, J. Bidenas entuziastingai nusiteikusiai miniai sakė, kad respublikonų kandidatas „beatodairiškai“ sieks įvesti daugiau suvaržymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.