Kinija patvirtino 2022 m. už šnipinėjimą įkalinusi Jungtinės Karalystės pilietį

Penktadienį Kinija pranešė, kad 2022 m. penkeriems metams už šnipinėjimą įkalino Jungtinės Karalystės pilietį, iki šiol apie šią byla oficialiai nebuvo pranešta.

Kinijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kinijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 12:16 PM

Ketvirtadienį naujienas apie Jungtinės Karalystės verslininką Ianą Stonesą pirmą kartą paskelbė „The Wall Street Journal“. Laikraštis rėmėsi jo šeima ir kitais šaltiniais ir pranešė, kad jis dingo 2018 metais. Verslininkas dirbo Kinijoje kelis dešimtmečius.

Penktadienį paklaustas apie šį pranešimą, Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas sakė, kad Pekino teismas 2022 m. „nuteisė britą (...) penkerius metus kalėti už nusikaltimą, susijusį su neteisėtu žvalgybos duomenų gavimu užsienio veikėjams“. Jis pridūrė, kad po apeliacijos pernai rugsėjį nuosprendis liko galioti. Wang Wenbinas pabrėžė, kad „teismas nagrinėjo bylą griežtai laikydamasis įstatymų“, Pekinas „garantavo teisėtas kalinio teises“ ir pasirūpino, kad JK pareigūnai jį aplankytų ir dalyvautų teisme. „Kinija yra teisinė valstybė“, – tvirtino Wang Wenbinas.

Pastaraisiais mėnesiais Kinija ir Jungtinė Karalystė susikirto dėl kaltinimų šnipinėjimu ir jo padarinių nacionaliniam saugumui.

Šį mėnesį Pekinas pranešė nustatęs, jog užsienio konsultacijų įmonės vadovas šnipinėjo Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybai MI6. Valstybės saugumo ministerija „WeChat“ paskelbė, kad Didžiosios Britanijos slaptoji žvalgybos tarnyba, žinoma kaip MI6, pasinaudojo užsienio piliečiu pavarde Huangas, kad užmegztų „žvalgybos bendradarbiavimo santykius“.

Savo ruožtu Jungtinė Karalystė perspėjo, kad Kinijos šnipai vis dažniau taikosi į pareigūnus, tokius kaltinimus Pekinas neigia. Pernai buvo suimtas Jungtinės Karalystės parlamente dirbęs tyrėjas, vėliau neigęs šnipinėjęs Pekinui.

Kinija, turinti platų valstybės paslapčių apibrėžimą, paskelbė keletą kitų įtariamų šnipinėjimo atvejų. Gegužę valdžia už šnipinėjimą nuteisė 78 metų Amerikos pilietį Johną Shing-waną Leungą kalėti iki gyvos galvos. Spalį pranešta apie kitą tariamą šnipą, pavarde Hou, apkaltintą perdavusį JAV kelis slaptus dokumentus.

Be to, pernai Kinija surengė reidus į žinomas konsultavimo, tyrimų ir patikrinimo įmones. Pernai gegužę Kinija pranešė surengusi reidus į JAV įmonės „Capvision“ biurus, kad apsaugotų savo „nacionalinį saugumą ir vystymosi interesus“. Balandį Pekinas apklausė kitos Amerikos konsultacijų įmonės „Bain“ filialo Šanchajuje darbuotojus. Kovo mėnesį pareigūnai sulaikė darbuotojus ir uždarė JAV įsikūrusios patikrinimo įmonės „Mintz Group“ biurą Pekine.

JAV vyriausybė ir Prekybos rūmai perspėjo, kad reidai kenkia investuotojų pasitikėjimui ir užsienio įmonių veiklai Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.