JAV ketina atnaujinti sankcijas Venesuelai dėl draudimo opozicijos kandidatams dalyvauti rinkimuose

JAV antradienį pareiškė, kad vėl įves sankcijas Venesuelos naftos ir dujų sektoriui po to, kai šios Pietų Amerikos šalies Aukščiausiasis Teismas, lojalus prezidentui Nicolasui Maduro, uždraudė opozicijos kandidatams dalyvauti prezidento rinkimuose.

Nicolas Maduro.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nicolas Maduro.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 5:59 PM

„Nesant pažangos tarp N. Maduro bei jo atstovų ir opozicinės Vieningosios platformos, ypač dėl leidimo visiems kandidatams į prezidentus varžytis šių metų rinkimuose, Jungtinės Valstijos neatnaujins licencijos, kai ji baigs galioti 2024 metų balandžio 18 dieną“, – sakoma Valstybės departamento atstovo spaudai Matthew Millerio pranešime, kuriame kalbama apie leidimą vykdyti sandorius, susijusius su naftos ir dujų sektoriumi.

Valstybės departamentas paskelbė terminą, iki kada turi būti nutrauktas licencijos, leidžiančios JAV vykdyti sandorius su pagrindiniu Venesuelos pajamas nešančiu gamybos sektoriumi, galiojimas, teigdamas, kad N. Maduro pažeidžia spalio mėnesį Barbadose pasiektą susitarimą su opozicija.

JAV anksčiau pareiškė, kad nedelsdama naikina kitą licenciją, pagal kurią veiklą galėjo vykdyti Venesuelos valstybinė aukso kasybos bendrovė „Minerven“.

„Jungtinės Valstijos tebėra tvirtai įsipareigojusios remti šalių dialogą ir Venesuelos žmonių demokratinės ateities siekius“, – sakė M. Milleris.

Venesuelos Aukščiausiasis Teismas penktadienį paliko galioti 15 metų draudimą eiti viešąsias pareigas pagrindinei prezidento varžovei šiais metais vyksiančiuose rinkimuose Mariai Corinai Machado.

Teismas taip pat patvirtino galimo opozicijos kandidato – dukart buvusio kandidatu į prezidentus Henrique Caprileso – netinkamumą dalyvauti rinkimuose.

JAV yra ilgametės kairiųjų pažiūrų N. Maduro, vadovaujančio ekonomiškai žlungančiai valstybei, iš kurios buvo priversti bėgti milijonai žmonių, priešininkės.

2019 metų pradžioje JAV, vadovaujamos tuometinio prezidento Donaldo Trumpo, pareiškė, kad N. Maduro pergalė yra neteisėta, kilus abejonių dėl ankstesnių rinkimų, o dauguma Vakarų ir Lotynų Amerikos šalių pareiškė pripažįstančios tuometinį opozicijos lyderį Juaną Guaido.

Tačiau ilgus metus taikytos sankcijos ir kitoks spaudimas nepadėjo išstumti N. Maduro, kurį remia politinio patronažo sistema, kariuomenė ir Kuba, Rusija bei Kinija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.