Lenkijos ūkininkai planuoja masinį streiką: blokuos Ukrainos pasienį ir kelius visoje šalyje

Lenkijos ūkininkai, priklausantys profesinei sąjungai „Solidarumas“, planuoja nuo penktadienio surengti visuotinį streiką ir blokuoti sienos kirtimo punktus tarp Lenkijos ir Ukrainos bei kelius skirtingose šalies vietose, pranešė „Reuters“.

Lenkijos ūkininkai planuoja masinį streiką.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Lenkijos ūkininkai planuoja masinį streiką.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 10:10 AM

Prancūzijos, Belgijos, Portugalijos, Graikijos ir Vokietijos ūkininkai jau kurį laiką protestuoja prieš suvaržymus, susijusius su ES kovos su klimato kaita priemonėmis, taip pat prieš didėjančias gamybos išlaidas ir nesąžiningą konkurenciją iš užsienio. Lenkijos ūkininkai ypač garsiai kalbėjo apie pigaus maisto importo iš kaimyninės Ukrainos poveikį jų profesijai.

„Mūsų kantrybė išseko. Briuselio pozicija 2024 m. sausio paskutinę dieną yra nepriimtina visai mūsų žemės ūkio bendruomenei“, – teigiama profesinės sąjungos pareiškime.

„Be to, Lenkijos valdžios institucijų pasyvumas dėl žemės ūkio produkcijos ir maisto produktų importo iš Ukrainos nepalieka mums kitos išeities, kaip tik skelbti visuotinį streiką“, – priduriama jame.

Europos Komisija (EK) teigė atidžiai įsiklausanti į ūkininkų susirūpinimą, išreikštą keliose valstybėse narėse vykstančiuose protestuose.

„Šiuo metu Komisija vertina galimus tolesnius veiksmus, susijusius su konkrečiais ūkininkų išsakytais nuogąstavimais“, – rašoma EK atstovo spaudai atsiųstame atsakyme į „Reuters“ prašymą pateikti komentarą.

Profesinė sąjunga „Solidarumas“ teigė, kad, be sienos perėjimo su Ukraina blokados, vasario 9 d. – kovo 10 d. jie planuoja blokuoti kelius visoje šalyje.

Kita Lenkijos ūkininkų organizacija anksčiau blokavo pagrindinį sienos perėjimo punktą su Ukraina, tačiau sausio 6 d. protestas buvo nutrauktas, kai naujoji vyriausybė sutiko su jos reikalavimais.

Tuo tarpu ketvirtadienį Europos ūkininkų frustracija Briuselyje pasiekė aukščiausią tašką, kai ūkininkai mėtė kiaušinius į Europos Parlamentą ir sukėlė gaisrus, reikalaudami, kad ES vadovai imtųsi daugiau priemonių padedant ūkininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.