Ekvadoras dekriminalizavo eutanaziją

Po nepagydomai sergančios pacientės pateikto skundo Ekvadoras dekriminalizavo eutanaziją ir tapo antrąja Lotynų Amerikos šalimi, kurioje ši procedūra yra leidžiama.

 Ekvadore dekriminalizuota eutanazija.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Ekvadore dekriminalizuota eutanazija.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Ekvadoras.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Ekvadoras.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 10:31 AM, atnaujinta Feb 8, 2024, 10:36 AM

Šalies Konstitucinis teismas, reaguodamas į nepagydomai sergančios pacientės pateiktą skundą, suteikė galimybę gydytojams padėti tokiems asmenims numirti ir nesėsti už tai į kalėjimą. Už tai balsavo septyni iš devynių KT teisėjų.

Bausmė už nužudymą „negali būti taikoma gydytojui, kuris atlieka aktyvią eutanazijos procedūrą, siekdamas išsaugoti teisę į orų gyvenimą“, sakoma teismo sprendime.

Skundą rugpjūčio mėnesį pateikė Paola Roldan, serganti amiotrofine šonine skleroze, progresuojančia neurologine liga, dar vadinama Lou Gehrigo liga.

Savo skunde P. Roldan ginčijo Ekvadoro baudžiamojo kodekso straipsnį, pagal kurį ši procedūra laikoma žmogžudyste, už kurią gresia 10–13 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Aš noriu ilsėtis ramybėje. Viskas, ką dabar išgyvenu, yra skausmas, vienišumas ir kančia“, – lapkritį vykusiame teismo posėdyje per vaizdo ryšį pasakojo prie lovos prikaustyta P. Roldan.

Po teismo sprendimo ji spaudos konferencijoje pasakė, kad Ekvadoras tapo „šiek tiek svetingesnis, laisvesnis ir oresnis“.

„Kova už žmogaus teises niekada nėra rožėmis klotas kelias“, – sakė ji.

„Laisvi ir sąmoningi sprendimai“

Ekvadoras seka Kolumbijos, dekriminalizavusios eutanaziją 1997 metais, pėdomis.

Urugvajaus ir Čilės įstatymų leidėjai šiuo metu svarsto šį klausimą, o Meksikoje galioja vadinamasis „geros mirties“ įstatymas, pagal kurį pacientas arba jo šeima gali atsisakyti gyvybės palaikymo.

Išnagrinėjęs P. Roldan argumentus, šios tradiciškai konservatyvios, daugiausia katalikiškos šalies teismas nusprendė, kad „būtų neracionalu įpareigoti žmogų, kuris išgyvena tokią situaciją, likti gyvam“.

„Kiekvienas žmogus gali priimti laisvus ir sąmoningus sprendimus, turinčius įtakos jo asmeninei raidai, kurie... apima ir galimybę nutraukti sunkios ir negrįžtamos kūno traumos ar sunkios ir nepagydomos ligos sukeltas dideles kančias“, – sakoma teismo sprendime.

Teismas įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją per du mėnesius parengti šios procedūros taisykles. Savo ruožtu ombudsmeno tarnyba per šešis mėnesius turės parengti įstatymo projektą dėl eutanazijos, kurį per metus turėtų patvirtinti Kongresas.

Tačiau P. Roldan advokatas Farithas Simonas trečiadienį „X“ platformoje tvirtino, kad „sprendimą reikia vykdyti nedelsiant“.

P. Roldan tėvas žurnalistams sakė, kad dėl bylos baigties jaučia dvejopus jausmus. Yra „pasitenkinimas, kad Paolai pavyko pasiekti istorinį rezultatą, tai yra palikimas Ekvadoro visuomenei“, – sakė jis.

Tačiau jo šeimai „pusiau sudaužyta širdis, nes gali būti ir tokia baigtis... kuri reiškia mano dukters mirtį, – pridūrė jis. – Mes palaikome Paolą“.

Penktadienį socialiniame tinkle, sužinojusi, kad jos byla KT yra baigiamajame etape, P. Roldan rašė: „Ne kartą pagalvojau, kad negalėsiu pamatyti šios bylos vaisių, kaip ir tas, kuris sodina medį, kad kas nors kitas galėtų sėdėti jo šešėlyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.