Pasiekė naujas žemumas: Šiaurės Korėja nutraukė ekonominį bendradarbiavimą su Pietų Korėja

Šiaurės Korėjos marionetinis parlamentas balsavo už įstatymų dėl ekonominio bendradarbiavimo su Pietų Korėja panaikinimo, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida – taip abiejų kaimynių santykiai pasiekė naujas žemumas.

 Kim Jong Unas.<br>AP/Sacnpix nuotr.
 Kim Jong Unas.<br>AP/Sacnpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 9:24 AM

Ryšiai tarp abiejų Korėjų yra visiškai įšaldyti, nes Pchenjanas spartina ginklų kūrimo programas, o Seulas stiprina karinį bendradarbiavimą su Vašingtonu ir Tokijumi, be to, pagrindiniai abiejų Korėjų ekonominio bendradarbiavimo projektai jau daugelį metų yra sustabdyti.

Trečiadienį Aukščiausiosios liaudies asamblėjos plenariniame posėdyje pareigūnai „vienbalsiu sutarimu“ balsavo už tai, kad būtų panaikintas abiejų Korėjų ekonominio bendradarbiavimo įstatymas, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Naujausias sprendimas priimtas po to, kai Pchenjanas praėjusį mėnesį paskelbė Seulą savo pagrindiniu priešu, atsisakė suvienijimui skirtų agentūrų ir pagrasino per karą okupuoti Pietų Korėją.

Parlamentas taip pat vienbalsiai pritarė planui panaikinti specialų įstatymą dėl Kumgango kalno turizmo projekto veiklos – šis projektas kadaise buvo ryškus abiejų Korėjų tarpusavio bendradarbiavimo simbolis.

Pietų Korėjos bendrovė „Hyundai Asan“ pastatė kurortą ant vieno vaizdingiausių Šiaurės Korėjos kalnų ir kadaise pritraukdavo šimtus tūkstančių lankytojų iš Pietų.

Tačiau 2008 metais, kai Šiaurės Korėjos kareivis nušovė nuo patvirtinto maršruto nuklydusį turistą iš Pietų, ekskursijos staiga baigėsi, o Seulas nutraukė keliones.

Kumgango kalno kurortas kadaise buvo vienas iš dviejų didžiausių Korėjos pusiasalio projektų, kartu su dabar uždarytu Kesongo pramoniniu kompleksu, kuriame Pietų Korėjos bendrovės įdarbino Šiaurės Korėjos darbininkus, o Pchenjanui mokėjo už jų paslaugas.

Seulas pasitraukė iš šio projekto, pradėto po 2000 metų abiejų Korėjų aukščiausiojo lygio susitikimo, 2016-aisiais, reaguodamas į Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą ir raketų paleidimą, sakydamas, kad Kaesongo pelnas padėjo finansuoti šias provokacijas.

2020 metais Šiaurės Korėja susprogdino ryšių su Pietų Korėja biurą savo pasienio pusėje, – pastatytą už Seulo pinigus – ir pareiškė, kad derybos jai nebeįdomu.

Po keletą metų trukusio sienų uždarymo dėl COVID-19, vėl pradėjus vykdyti pelningą turizmo verslą, Šiaurės Korėja galėtų uždirbti daug pinigų, tačiau dabar pažeistų tarptautines sankcijas, įvestas Pchenjanui dėl jo branduolinių ir balistinių ginklų programų.

Pchenjanui suartėjant su Maskva, kuriai taip pat taikomos pasaulinės sankcijos dėl karo Ukrainoje, Seule įsikūrusi interneto svetainė „NK News“ pranešė, kad į Šiaurės Korėją šį mėnesį ketina atvykti turistai iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.