Argentinos prezidentas Romoje susitiko su popiežiumi Pranciškumi

Sekmadienį ekonominių neramumų krečiamos Argentinos prezidentas Javieras Milei Romoje pirmąkart susitiko su iš tos pačios šalies kilusiu popiežiumi Pranciškumi.

J. Milei ir popiežius Pranciškus.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
J. Milei ir popiežius Pranciškus.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2024, 4:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2024, 4:15 PM

Neilgai trukęs politikos ir religijos vadovų, kurių nuomonės dėl to, kaip galima būtų panaikinta Argentiną kamuojantį skurdą, kardinaliai skiriasi, susitikimas įvyko iki ir po popiežiaus mišių, pirmojo naujai išrinkto 53-ejų metų Argentinos prezidento vizito Romoje metu.

Liberalas ir laisvos rinkos šalininkas J. Milei, kartą iš Buenos Airių kilusį 87-erių metų popiežių pavadinęs „silpnapročiu“, kuris „propaguoja komunizmą“, dalyvavo Šv. Petro bazilikoje surengtoje ceremonijoje, skirtoje kanonizuoti pirmąją šventąją iš Argentinos.

Po mišių neįgaliesiems skirtame vežimėlyje judantis Pranciškus stabtelėjo, kad paspaustų J. Milei ranką ir apsikeistų su juo keletu žodžių. Minioje stovėjęs J. Milei pontifiką apkabino.

Vatikanas pranešė kad jiedu buvo trumpam susitikę ir iki mišių.

Oficiali audiencija įvyks pirmadienį, kai J. Milei planuoja susitikti su Italijos prezidentu Sergio Mattarella ir ministre pirmininke Giorgia Meloni.

J. Milei ir Pranciškaus susitikimas vyksta tuo metu, kai Argentinoje yra susiklosčiusi itin nestabili politinė padėtis, naujai išrinktajam prezidentui J. Milei priėmus prezidentinį potvarkį, kuriuo siekiama iš esmės panaikinti šalies ekonomikos reguliavimą.

J. Milei ir Pranciškus visiškai nesutaria dėl to, kaip galima būtų įveikti skurdą, nuo kurio Argentinoje, kur infliacija jau viršijo 200 procentų ribą, kenčia 40 proc. gyventojų.

Būdamas pontifiku, Pranciškus smerkė laisvosios rinkos sukurtą nelygybę ir ragino apsaugoti pažeidžiamiausius visuomenės sluoksnius.

Save „anarchistu-kapitalistu“ vadinantis J. Milei sugebėjo įgyti dešimtmečiais besitęsiančia ekonomikos krize pasipiktinusių argentiniečių palankumą ir triuškinamai laimėjo praėjusių metų spalį įvykusius rinkimus.

J. Milei, kuris dar yra vadinamas kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prieš socialinę ir politinę instituciją nusistačiusiu liberalu, devalvavo pesą, sumažino valstybines subsidijas ir panaikino dešimtis įstatymų, siekdamas panaikinti ekonomikos reguliavimą.

Tačiau jo reformų paketas antradienį atsimušė į sieną, kai parlamentas grąžino jį komitetui perrašyti.

Lankydamasis Izraelyje J. Milei į pirmąją savo prezidentavimo metu kilusią krizę sureagavo užsipuldamas oponentus ir išvadindamas juos „nusikaltėliais“ ir „išdavikais“.

Kvietimas į gimtinę

J. Milei ir popiežiaus santykiai sušilo po to, kai pastarasis pasveikino prezidentą laimėjus rinkimus.

Savo ruožtu, J. Milei pakvietė Pranciškų apsilankyti Argentinoje, į kurią pontifikas nebuvo grįžęs nuo pat 2013 m., kai tapo popiežiumi.

Praėjusiais metais J. Milei apkaltino popiežių kišimusi į politiką bei nenoru pasmerkti tokius diktatorius, kaip Fidelis Castro Kuboje.

Tačiau popiežius šią kritika pavadino rinkimų kampanijos įkarštyje išsakyta retorika ir dėmesio į ją nekreipė.

Sekmadienį J. Milei su palyda dalyvavo mišiose, skirtose kanonizuoti XVIII a. misionierę Mamą Antulą, kuri yra laikoma pirmąja kovotoja už žmogaus teises, jas gynusia dar tuomet, kai Argentina buvo Ispanijos kolonija.

Kaip popiežius Pranciškus, 2016 m. įšventinta pasaulietė jėzuitė, kurios tikras vardas – Maria Antonia de Paz y Figueroa, visą savo gyvenimą skyrė socialiai atskirtoms bendrovėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.