Demokratų pergalė JAV Atstovų Rūmų rinkimuose: pakeistas nušalintas respublikonas

Niujorko priemiesčio rinkėjai antradienį vietoj pašalinto respublikono kongresmeno George‘o Santoso išrinko demokratą Tomą Suozzi, o prezidento Joe Bideno partija skyrė pinigų televizijos reklamoms, kad rinkimų metais atgautų šį mandatą.

 Naujasis JAV atstovų rūmų narys T. Suozzi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Naujasis JAV atstovų rūmų narys T. Suozzi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 12:06 PM

CNN ir „NBC News“ paskelbė, kad T. Suozzi nugalėjo respublikoną Mazi Pilipą.

T. Suozzi, politikos veteranas, anksčiau užėmęs šią vietą, bet pasitraukęs iš jos ir nesėkmingai kandidatavęs į Niujorko valstijos gubernatoriaus postą, Atstovų Rūmuose dirbs likusius 11 mėnesių iki skandalų persekioto G. Santoso kadencijos pabaigos.

Ši pergalė sumažino respublikonų daugumą žemutiniuose Kongreso rūmuose ir dabar politinių jėgų santykis ten sudaro 219–213.

Niujorko miesto meras demokratas Ericas Adamsas sakė, kad T. Suozzi pergalė „yra gera žinia Niujorkui“.

J. Bidenas, kurio laukia sunki kova, kad respublikonų vadovaujamuose Atstovų Rūmuose būtų patvirtinta pagalba pagrindinėms sąjungininkėms Ukrainai ir Izraeliui, antradienio vakarą paskambino ir pasveikino J. Suozzi su pergale, pranešė Baltieji rūmai.

Prieš rinkimus atliktos apklausos rodė, kad varžybos buvo įtemptos, demokratai, kaip pranešama, reklamai išleido 14 mln. dolerių, o respublikonai – 8 mln. dolerių.

Abi pusės naudojo agresyvias reklamas: respublikonai stengėsi parodyti T. Suozzi kaip nuolaidų nelegalios imigracijos atžvilgiu, o demokratai apibūdino M. Pilipą kaip pasisakantį prieš teisę į abortus.

Migracija ir abortai yra svarbiausi politiniai klausimai JAV, rengiantis lapkritį vyksiantiems prezidento rinkimams, per kuriuos J. Bidenas, kaip ir 2020 metais, greičiausiai susigrums su buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu.

G. Santosas tapo tik trečiuoju asmeniu nuo pilietinio karo laikų, kuris buvo išmestas iš JAV įstatymų leidėjo pareigų, o anksčiau tokia bausmė buvo skirta išdavikams ir nuteistiems nusikaltėliams.

2022 metais jis laimėjo vietą Atstovų Rūmuose ir padėjo respublikonams užsitikrinti nedidelę daugumą, tačiau greitai paaiškėjo, kad jo biografija didele dalimi buvo suklastota.

G. Santosas, kuris neigia padaręs nusikalstamą veiką, įtariamas naudojęs aukotojų pinigus botokso procedūroms ir pornografijos svetainei „OnlyFans“, taip pat prabangioms itališkoms prekėms ir atostogoms, teigia jo elgesį tyręs komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.