Mįslėmis ir skandalais apaugęs JAV paramos paketas: kas slepiasi už sumos Ukrainai ir kas vyksta politiniame kare

JAV Senate ilgą laiką įstrigęs Karinės pagalbos užsienio šalims paketas galiausiai pramušė pirmąją sieną, tačiau iškart susidūrė su dar didesniu pasipriešinimu. 95 milijardų JAV dolerių vertės paketo klausimas, o kartu – ir parama Ukrainai – keliauja į Atstovų rūmus.

 Paramos Ukrainai paketo klausimu garsiai kalba ir D.Trumpas, nepritariantis viskam, ką siūlo J.Bidenas.<br> lrytas.lt montažas.
 Paramos Ukrainai paketo klausimu garsiai kalba ir D.Trumpas, nepritariantis viskam, ką siūlo J.Bidenas.<br> lrytas.lt montažas.
 Donaldas Trumpas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Donaldas Trumpas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Joe Bidenas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Joe Bidenas.<br> EPA-ELTA nuotr.
Ch.Schumeris.<br> EPA-ELTA nuotr.
Ch.Schumeris.<br> EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 9:16 PM

Ką tai reiškia ir ko galima tikėtis? Kas yra įtraukta į paramos paketą ir kokia dalis priklausytų Ukrainai? Ar Ukraina jau turėtų ruoštis naujai paramai iš į vidinės politikos batalijas įsitraukusių amerikiečių?

Štai ką svarbu žinoti apie paramos paketą.

Kas yra pakete

Ukraina. Apie 60 milijardų JAV dolerių keliautų Ukrainai. Skaičiuojama, kad Ukraina apie 14 milijardų galėtų panaudoti ginklų ir amunicijos įsigijimui. Beveik 15 milijardų būtų skirta remiantiems veiksmams – karinėms pratyboms ir žvalgybos informacijos dalijimuisi. 8 milijardai skirti Ukrainos valdžios įprastinėms operacijoms užtikrinti (atskirai uždrausta pinigus skirti pensijoms). 1,6 milijardo skirta padėti Ukrainos privačiam sektoriui ir apie 480 milijonų – dėl karo namų netekusiems ukrainiečiams padėti.

Apie trečdalis paramos Ukrainai yra skirta JAV kariuomenės sandėlių pildymui, kurių atsargos sumažėjo perduodant ginklus ir amuniciją Kijevui.

Izraelis. Apie 14,1 milijardo JAV dolerių skirta Izraeliui ir JAV karinėms operacijoms regione. Apie 4 milijardai skirta Izraelio oro gynybai sustiprinti, atskirai 1,2 milijardo skirta Geležiniam kupolui – specialiai lazerinių ginklų sistemai, skirtai perimti ir sunaikinti raketas. Apie 2,5 milijardo – JAV karinėms operacijoms.

Humanitarinė pagalba. Pakete nurodyta, kad 9,2 milijardo būtų skirta humantiarinei pagalbai Gazos Ruože, Vakarų krante, Ukrainoje ir kitose karo zonose pasaulyje. Pinigai būtų leidžiami maistui, vandeniui, medicinai ir pastogės aprūpinimui.

Kinija. Daugiau nei 8 milijardai JAV dolerių atitektų pagrindiniams partneriams Indijos-Ramiojo vandenyno regione ir siekiant atgrasyti potencialą Kinijos valdžios agresiją. Apie 1,9 milijardo skirta papildyti JAV ginklų atsargas, kurios sumažėjo perduodant juos Taivanui. Apie 3,3 milijardo skirti sukonstruoti JAV gaminamiems povandeniniams laivams, kurie prisidėtų prie saugumo bendradarbiavimo su Australija ir Jungtine Karalyste.

Kiti poreikiai. Apie 400 milijonų suma yra skirta programai, kuri padeda ne pelno siekiančioms organizacijoms ir maldos namams pagerinti saugumą ir apsisaugoti nuo dėl neapykantos sukeltų nusikaltimų. Kalbama ir apie sankcijas, kurios būtų taikomos kriminalinėms organizacijoms, prisidedančioms prie fentanilio gamybos.

Politinė kova

Po antradienį nuaidėjusios žinios iškart pasipylė daugybė klausimų, o politiniame lauke buvo įplieksti ir nauji laužai.

70 Senato narių balsavo už paramos paketą, 29 – prieš, o po sprendimo iš respublikonų stovyklos pasigirdo dar labiau priešiški balsai nei buvo Senate, kur paramos klausimas buvo įstrigęs ilgam.

„Šiandieną Senatas užtikrino, kad JAV priartėtų prie monumentalaus ir reikšmingo momento, – kalbėjo demokratų daugumos lyderis JAV Senate Chuckas Schumeris. – Dabar – Atstovų Rūmų laikas priimti teisingą sprendimą ir apsaugoti tokią demokratiją, kokią pripažįstame. Bus klausimų?“.

Tačiau respublikonų Atstovų rūmų pirmininkas Mike‘as Johnsonas iškart paskelbė, kad yra pasiruošęs atmesti tokio turinio paramos paketą, o tai reiškia, kad paketo ateitis – miglota. Jau kurį laiką žinoma, kad respublikonų stovykloje yra nemažai nepritariančių būtent paramai Ukrainai, o nepritarimo balsai Atstovų Rūmuose turėtų būti dar garsesni nei iki šiol, nors demokratai JAV pasienio apsaugos klausimais padarė didžiulių nuolaidų.

Kodėl Atstovų Rūmų respublikonai grasina užkirsti kelią paramos paketo priėmimui?

Yra dvi pagrindinėms priežastys: Donaldas Trumpas, imigracija ir pasikeitęs požiūris į Ukrainą.

Praėjusių metų pradžioje konservatyviausi respublikonai primygtinai reikalavo, kad parama užsienio valstybėms būtų susieta su pasienio apsaugos klausimu. Senatoriai sukūrė dvišalį pasiūlymą, kurį daug konservatyviosios pusės komentatorių vadino griežčiausiais veiksmais pasienio kontrolėje per dešimtmečius. Tačiau D.Trumpas griežtai nenori savo būsimam oponentui prezidento rinkimuose Joe Bidenui įteikti jokių pergalių. D.Trumpas griežtai kritikavo susitarimą dėl pasienio kontrolės, o už jo nugaros išsirikiavo ir rėmėjai Kapitolijuje.

Praėjusią savaitę Senato respublikonai blokavo susitarimo versiją, kurioje buvo ir pasienio apsauga. Ch.Schumeris jį apkarpė ir paliko tik paramą užsienio šalims, tačiau dabar Atstovų Rūmų respublikonai sako, kad į paketą privalo būti įtrauktas ir pasienio apsaugos finansavimas.

Susipriešinimas vyksta ir dėl to, ar reikia Ukrainai siųsti paramą, o jeigu reikia – kaip tai padaryti. Pasak „Punchbowl News“, „dauguma respublikonų palaiko siūlymą 8 milijardais sumažinti ekonominę paramą Ukrainai.“ To buvo siekiama ir Senate, tačiau daugumos sutarimu nepavyko.

Kita dalis Atstovų Rūmų respublikonų yra prieš bet kokią paramą Ukrainai.

Ar yra demokratų opozicija?

Senate buvo pasigirdę nepritarimo balsai. Dalis kairiųjų pažiūrų senatorių, tarp kurių – ir Bernie Sandersas – prieštarauja milijardų skyrimui Izraelio kariuomenei ir pirštu rodo į palestiniečių mirčių skaičių Gazoje, kuris priartėjo prie 30 tūkstančių.

Manoma, kad atstovų Rūmuose gali būti ir daugiau trinčių. Progresyvūs demokratai, kaip Ilhanas Omaras, Rashida Tlaib ir Alexandria Ocasio-Cortez garsiai kalbėjo, kad Izraelui iš viso neturėtų būti skiriama parama. Dalis sutinka, kad turėtų būti skiriama parama tik Gazos Ruožui.

Kas bus toliau?

Normalus scenarijus būtų toks – Ch.Johnsonas pristatytų paketą balsavimui Atstovų Rūmuose. Tai galėtų užsitęsti iki vasario pabaigos.

Tačiau Ch.Johnsono prieštaravimai rodo, kad jis to gali ir nepadaryti. Demokratai jau leidžia suprati, kad tokiu atveju imtųsi paskutinio šiaudo – „pareiškimo dėl nušalinimo“. Tai procedūra, kuria siekiama nušalinti komitetą nuo klausimų aptarimo. Toks kelias gali užtrukti mažiausiai mėnesį, o jo įsigaliojimui prireiktų ir respublikonų balsų. Be to, tai negarantuoja kad Atstovų Rūmai patvirtintų paramos paketą.

Parengta pagal „The Guardian“ ir „Associated Press“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.